Антимонопольний комітет просять навести лад з закупівельними цінами на молоко — звернення
Антимонопольний комітет просять навести лад з закупівельними цінами на молоко — звернення

Асоціація виробників молока (АВМ) подала заяву до Антимонопольного комітету України щодо необґрунтованого зниження закупівельних цін на молоко-сировину та можливої змови переробних заводів. Про це повідомила прес-служба асоціації.

В АВМ нагадали, що ще у березні закликали до діалогу представників переробних заводів молочної продукції, які з кінця січня активно знижують закупівельні ціни на молочну сировину. Однак наступні аж ніяк не відреагували на заклики до «здорової» дискусії. 

А асоціації кажуть, що ще з лютого до АВМ почали звертатися керівники господарств-членів асоціації із вимогою негайно втрутитися у кризову ситуацію, спричинену стрімким та одночасним по всьому ринку зниженням закупівельних цін на молоко-сировину. «Адже, за три місяці закупівельні ціни впали більш ніж на 1 грн та сьогодні становлять в середньому по Україні 7,8 грн/кг при собівартості 8,5 грн/кг, a молочні продукти на полицях магазинів наполегливо дорожчають. Так, із 27 січня по 28 квітня роздрібна цінана молоко зросла з 23,47 до 24,25 грн/кг (+78 коп.), на масло — з 167,46 до 180, 90 грн/кг (+13 грн. 44 коп.), на сир — з 158,51 до 167,64 грн/кг (+9 грн. 13 коп)", — сказано  у повідомленні пре-служби. 

Голова Всеукраїнської аграрної ради (ВАР) Андрій Дикун пояснив сформовану ситуацію, в якій фермер щоразу отримує все менше за вироблену продукцію, а споживач платить за неї в рази більше: 

Починаючи з лютого поточного року АВМ наголошує, що йде безпідставне зниження цін на молоко-сировину переробними підприємствами. А паралельно з цим - збільшення вартості майже на всі молочні продукти, на поличках магазинів. Дійсно, що асоціація намагалася зустрітися з представниками переробних заводів, але більшість проігнорувала таку ініціативу. Ми вважаємо, що це зговір і тому використовуємо своє конституційне право, відстоюючи інтереси виробників молока та населення, яке вимушене платити надвисоку ціну за молочні продукти по відношенню до вартості сировини».

Якщо така цінова політика буде продовжуватися та не вирівняється, на його думку, слід наголосити, що вітчизняний молоковиробник втратить мотивацію займатися тваринництвом.

У аналітичних даних АВМ додано  статистики на підтвердження цього. «За підсумками першого кварталу в Україні було виробленого 1,97 млн т молока, що майже на 10 тис. т менше, ніж за перший квартал 2016-го. Статистика по поголів’ю корів, ще гірша. Станом на 1 квітня налічують 2 млн 131,9 тис. корів, що на 54,3 тис. менше, ніж торік. Більшість корів вирізають саме промислові господарства. Чисельність худоби в таких господарствах за рік скоротилася на 21,4 тис., або 4,2%, до 485,9 тис. голів», — сказано  у прес-релізі асоціації.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...