Пасхавер: Український капіталізм — це мережа монополій
Пасхавер: Український капіталізм — це мережа монополій

Український капіталізм  — гігантська корупційна піраміда, що заважає проведенню реформ в країні. Таку точку зору висловив у статті для ZN.UA економіст Олександр Пасхавер.

На його думку, корупційність еліти, наскрізні монополії та заточені під корупцію формальні і неформальні норми створюють проблеми для реформаторів. Економст  пояснює, що  у «корупційну піраміду» вплетені все.

 

Наш капіталізм» є мережею монополій, в яких власники, в змові і під прикриттям бюрократії і політикуму, отримують свою монопольну ренту, ділячись зі своїм «дахом». 10-15 чоловік нагорі - це верхівка гігантської корупційної піраміди, що складається із сотні тисяч таких монопольних утворень. Це соціальна матриця, тканина нашого життя», — пише  він.

Пасхавер додає, що  стійкість даної системи забезпечується цілим рядом факторів. По-перше, система відтворює негативний відбір еліт, при якому з бюрократії і політикуму відсіваються чесні професіонали. По-друге, система підтримує монопольну структуру у всіх сферах діяльності, в яких це можливо, що також стримує економічний розвиток країни. По-третє, під дану систему заточене формальне законодавство України та неформальні соціальні норми.

Корупційність еліти, монопольна організація всіх публічних занять і корупційність формальних та неформальних норм створюють труднопреодолімие проблеми для реформаторів. З'явись герой-радикал, який бажає розрубати цей вузол одним ударом, його чекало б або ганебної поразки, або економічний і соціальний колапс країни», — припускає економіст.

Нагадаємо, у всесвітньому рейтингу сприйняття корупції за 2016 рік Україна посідає 131 місце, розділивши його з Казахстаном, Росією, Іраном і Непалом. Таким чином, країна опустилася на одне місце, в порівнянні з рейтингом 2015 року. При цьому кількість балів, які визначають рейтинг, зросла з 27 до 29.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

22 липня 2019
Названо п'ять схем капіталізації с/г угідь
Україна володіє близько 10,4 млн га (мінус 1,5 млн га переданих ОТГ). Із них 3,2 млн га — в постійному...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...