КНР та Україна активно співпрацюють в агросфері
КНР та Україна активно співпрацюють в агросфері

Торгово-економічне співробітництво України та Китаю має величезний невикористаний потенціал. Про це повідомляє прес-служба Дерпродспоживслужби.

Взаємна зацікавленість у ринках обох країн та активізація діалогу на різних рівнях дозволить покращити цю ситуацію уже найближчим часом, переконані учасники засідання Ради з просування експорту при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі щодо економічного співробітництва з Китайською Народною Республікою та використання міжнародних транспортних коридорів (зокрема «Шовковий шлях»), яке відбулося 28 квітня 2017 року в Києві.

Так, за словами заступника міністра економічного розвитку і торгівлі – Торгового представника України Наталії Микольської, у торгово-економічній сфері Китай є пріоритетною країною-партнером України.

Хоча за підсумками 2016 року Китай входив у топ-5 країн торговельних партнерів України, однак КНР на основі торгової гравітаційної моделі був визначений для нас як недоторгована країна. Тому наша ціль – налагодження інтенсивнішої та ефективнішої торгівлі між Україною та КНР, тим паче, що в Експортній стратегії України Китай визначений одним з пріоритетних ринків на наступні п’ять років, і Уряд України фокусуватиме на цій країні свою увагу», - наголосила Наталія Микольська.

Голова Держпродспоживслужби України Володимир Лапа у свою чергу зазначив, що ефективна співпраця між Україною та Китаєм була налагоджена давно, однак процедури прийняття рішень були доволі тривалими.

Зараз ми відчуваємо готовність працювати динамічніше і продуктивніше та бачимо суттєву інтенсифікацію діалогу», - наголосив Володимир Лапа.

За його словами, прикладом активізації співробітництва може слугувати організація останньої місії компетентного органу КНР, яка перебувала в Україні з метою оцінювання вітчизняної системи державного контролю за безпечністю харчових продуктів у частині виробництва яловичини:

Таку місію ми разом з китайською стороною та Посольством КНР в Україні організували впродовж місяця, що можна назвати безпрецедентним кроком». 

Він додав, що зараз ведеться робота з узагальнення результатів роботи місії, формування остаточного звіту та узгодження позицій протоколу ветеринарних вимог на експорт української яловичини до Китаю.

Лапа зазначив, що в рамках диверсифікації ринків збуту для української продукції Держпродспоживслужба працює з китайською стороною за декількома позиціями. Так, станом на сьогодні 18 вітчизняних підприємств уже мають можливість експортувати до КНР молоко та молочну продукцію.

Упродовж минулого року ми перевірили на відповідність вимогам КНР ще дев’ять підприємств. Відповідні документи передані до КНР у 2016 році. Очікуємо, що вже найближчими тижнями буде опублікований розширений перелік підприємств-експортерів молока та молочної продукції», - підкреслив він.

Паралельно ведеться робота і щодо відкриття китайського ринку для українського м’яса птиці, яєць та яєчної продукції. Відповідні опитувальники, які описують українську систему контролю за безпечністю та якістю продукції, направлені китайській стороні.

Загалом у рамках співпраці з Китаєм йдеться і про потенціал експорту українського меду. Також українські господарюючі суб’єкти висловлювали зацікавленість в експорті до Китаю кормів для домашніх тварин. Під час останніх зустрічей з представниками компетентного органу КНР піднімалося питання розширення товарної лінійки при експорті риби і рибопродуктів до КНР. З усіх цих питань Держпродспоживслужба на різних рівнях веде активну роботу», - наголосив голова Служби.

Він також додав, що уже досягнуто певних результатів щодо відкриття китайського ринку для української рослинницької продукції. Так, уже погоджені протоколи фітосанітарних вимог на експорт кукурудзи, сої та ячменю. Низка товарних позицій зараз перебуває в роботі – це, наприклад, сорго, черешня, яблука, лохина.

Також відпрацьовані проекти протоколів фітосанітарних вимог для експорту шроту соняшникового та бурякового жому до Китаю:

Ми розраховуємо на те, що процедури внутрішнього державного погодження і в КНР, і в Україні вже не займуть тривалого часу», - додав  Лапа.

Радник з торгово-економічних питань Посольства КНР в Україні Лю Цзюнь погодився з думкою українських колег щодо недостатнього використання обома країнами потенціалу в торгово-економічній співпраці.

Ми вважаємо Україну державою, яка володіє великими ресурсами, потужним споживчим ринком та хорошими науково-технічними та промисловими базами. Для нас український ринок дуже привабливий. Сьогоднішній обсяг торгівлі між країнами є недостатнім, і ми відкриті до поглиблення співробітництва», - підкреслив Лю Цзюнь.

 

 

 

 

Прес-служба Держпродспоживслужби

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

16 серпня 2018
З Китаю до ЄС підуть високошвидкісні поїзди через Україну
Асоціація «Високошвидкісні магістралі» пропонує побудувати швидкісну залізницю з Китаю в Європу через Україну, яка з'єднає Піднебесну з 7...
1 серпня 2018
Китай зацікавився українським ячменем
Для експорту ячменю до КНР необхідно мати підтвердження того, що ділянка, де було вирощено зерно, є вільною від карантинних для КНР організмів. Про...
18 червня 2018
Місія КНР закінчила в Україні оцінку системи державного контролю за виробництвом черешні, – Держпродспоживслужба
В Україні закінчилася п’ятиденна робота місії Китайської Народної Республіки з оцінки системи державного контролю за виробництвом черешні. Про...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...