Народні депутати планують дозволити агрохолдингам купувати землю
Народні депутати планують дозволити агрохолдингам купувати землю

Відкриття ринку землі сільськогосподарського призначення для фізичних та юридичних осіб відразу після впровадження відповідного закону залучить більше $ 10 млрд інвестицій в аграрний сектор протягом двох років. Про це повідомив народний депутат Олексій Мушак під час Україно-Американського круглого столу з земельної реформи, передає кореспондент AgroPolit.com.

Для цього, окрім раніше запропонованого Мушаком законопроекту № 5535 «Про обіг земель с/г призначення», народний депутат, у співавторстві з екс-міністром економічного розвитку і торгівлі Айварасом Абромавичусом, розробляють альтернативний законопроект. Головною різницею стане те, що нголвим документом пропонують дозволити купувати землі фізичним та юридичним особам, без відтермінування до 2020 року, як це зазначається у 5535.

5535 був перший постріл, я вважаю, що зараз ця модель більш підійшла до держави і вона є робоча. Але в нас ситуація коли уряд взагалі в архаїку вводить, ми повинні робити сильнішу відповідь. Давайте пропонувати ліберальну модель. Це буде новий законопроект. Насправді технологічно в нас буде час на розгляд 5535. І в нас буде альтернативний, ще один альтернативний законопроект з ліберальною моделлю. Якщо взяти табличку порівняння скільки хто отримує при одній моделі і при іншій моделі - ліберальна модель винесе всіх, там попередні розрахунки 10 млрд доларів заходить в Україну на «ура». Це з дозволом виходу на ринок землі юридичних осіб відразу після прийняття закону. В 5535 було з 2020 року», – заявив він

За словами авторів законопроекту, альтернативна і більш ліберальніша модель відкриття ринку сільськогосподарських земель буде внесена до Верховної Ради вже у травні.

Якщо зробити 200 га в одні руки і тільки фізичним особам, то ми не доб’ємось потрібних результатів. Банки не готові фінансувати фізичних осіб і тільки в маленьких об’ємах. Це відбудиться тільки тоді, коли банки будуть підтримувати на державному рівні їхню змогу фінансувати маленьких виробників, дозволяючи йому купити по гарній ставці землю. Але для економічного прориву фізичних осіб не вистачить. Потрібно дати українським юридичним особам теж купити землю. І тільки коли великі куплять землю, вони інвестують в зрошення, ягідництво та більш ємкі культури. Ми, насправді це і хочемо - відійти від зернових. Ми кажемо про тисячі агрокомпаній від маленьких до великих з дозволом купляти по 700 га. І такі компанії прі оброблені землі будуть інвестувати в дороги в інфраструктуру, створювати робочі місця», – наголосив екс-очільник МЕРТ Айварас Абромавичус.

З ним погоджується і голова юридичного відділу агропромхолдингу «Астарта-Київ» Лілія Тімакіна. За її словами, ті умови, які декларують в Кабінеті Міністрів України, а саме – продавати землі тільки фізичним особам і по 200 гектарів в одні руки – позбавляють Україну економічного росту. 

Позбавивши українських товаровиробників та підприємства право на придбання землі, ми лишаємо людей нормальної ціни на неї. Не буде змоги нормально обробляти землю. Ми отримаємо велику кількість розпорошених земель, які не будуть мати консолідованими. Та ідея, якою прикриваються нечистоплотні політики і говорять про те, що нам потрібно забезпечити саме фермера і дозволити приватизацію землі тільки маленькими ділянками, є нечесною і неправильною. Чому? Навіть в тій же Польщі основний валовий продукт виробляється на великих фермах», – підкреслила вона

За даними двох авторів нового законопроекту про відкриття ринку земель сільськогосподарського призначення, у разі прийняття цього документу доходи до державного бюджету від продажу с/г земель з 1 січня 2018 року складуть $ 450 млн в перший же рік. За їхніми оцінками, $1,5-2 млрд можуть бути залучені від продажу 1 млн га земель с/г призначення. Ще $10 млрд очікується, у вигляді інвестицій в перші 2-3 роки. А $ 48 млрд може залучити банківська система під земельну заставу.

Нагадаємо, в Міністерстві аграрній політиці та продовольства обіцяли представити свій законопроект про відкриття земель с/г призначення у травні. За словами міністра Тараса Кутового, головна ідея відкриття ринку землі сільськогосподарського призначення повинна полягати у продажі права довгострокової оренди.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...