В Україні жахлива статистика вирубки лісів
В Україні жахлива статистика вирубки лісів

Україна програє за показниками експерта лісу навіть крихітним країнам Балтії. Про це повідомив в своєму Facebook журналіст Юрій Бутусов.

«Подивився статистику продовольчої і сільськогосподарської організації ООН на 2017-й рік, хто чим торгує в лісовій промисловості, і звернув увагу на факти, про які раніше не знав, хто заробляє на поставках необробленої деревини, а хто – на експорті продукції переробки деревини», – пише журналіст.

За його словами, лідером експорту круглого лісу, необробленого, є Росія – 16% ринку. США – 9%. Замикає десятку експортерів Чехія – 4%. Зате США є провідним експортером деревних пелетів – 28% світового експорту, рубають менше, але постачають готову продукцію більше всіх. Крім того, в десятку провідних експортерів деревних пелетів в світі потрапили крихітні Латвія (10%) і Естонія (5%).

Паперова маса – лідерами є Бразилія 21% і Канада – 17%. І навіть Уругвай собі вирвав 4%. А в виробництві паперу і картону домінує Німеччина – 12% світового ринку, 9% – Швеція, 4% – Австрія, ще 4% – Індонезія», – повідомив він.

Як підкреслив Бутусов, навіть маленька Чехія експортує більше, ніж величезна Україна, «де рубка лісу навколо Києва і в Карпатах ведеться в колосальних масштабах, рубають цілі масиви».

Але ми не входимо в лідери з експорту лісової промисловості за статистикою ООН ні в одному сегменті. Ми експортуємо менше Чехії, менше Естонії з населення в 1,3 мільйона чоловік. Найбільші доходи отримують країни, які не вивозять ліс на продаж і на опалення, а які створюють додану вартість, закривають ринок для експорту необробленої деревини. Безконтрольна хаотична рубка лісу доходів не приносить. На продажу необробленої деревини відмінно навчилася заробляти Канада – у них діє ефективна програма відновлення процесів ия лісів, і експорт кругляка вони здійснюють не знищуючи свою природу, на обмеженій території», – зазначив він.

Журналіст нагадав, що в України нас є приклади успішних реформ. У 2000-му році Україна ввела 10% мито на експорт насіння соняшнику. Через 17 років Україна стала світовим лідером в експорті соняшникової олії, тому що стало вигідно будувати переробку всередині країни.

Хороший приклад для експорту та інших продуктів сільського господарства – ліси в тому числі», – додав він.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...