Раду просять додати повноважень Держпродспоживслужбі, щоб подолати АЧС
Раду просять додати повноважень Держпродспоживслужбі, щоб подолати АЧС

В боротьбі з африканською чумою свиней (АЧС) потрібні об’єднати зусилля фермерів, місцевої влади, парламенту та Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. До цього закликав міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий під час комітетських слухань у Верховній Раді на тему: «Стан епізоотичної ситуації в Україні. Забезпечення надійних та ефективних заходів ліквідації і попередження спалахів хвороб тварин».

За його словами, в контексті боротьби з АЧС відповідальність лягає на всі зацікавлені сторони.

 

Так, вакцини від АЧС не існує. Але кожен фермер знає - інфіковану свиню треба спалить, і кожне підприємство про це знає. Але що у нас відбувається, коли факт АЧС в регіоні встановлений: цілу ніч машини їдуть з ферми (де виявлено АЧС) по сусідніх і пропонують купити свіней за півціни. І всі ж знають, що не можна, але кожен думає ну я трошки візьму, десь щось здам на сало – і маємо новий спалах», – з ауважив він.

Міністр наголосив, що в регіонах, де обласна рада вирішує проблеми фермерів та виробників, є результат. Однак лише цього замало. Потрібно посилювати повноваження Держпродспоживслужби у боротьбі з цією проблемою. Для цього Тарас Кутовий звернувся до народних депутатів з проханням прискорити прийняття рішень для отримання цією службою всіх запланованих повноважень.

Він також нагадав, що у Верховній Раді наразі лежить 11 законопроектів, в тому числі, й ті, що посилять роботу Держпродспоживслужби.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...