Косюк: Я не готовий летіти у космос
Косюк: Я не готовий летіти у космос

У разі відкриття ринку землі сільськогосподарського призначення, більша частина українців не готова продавати та купувати землю. Таку думку висловив власник компанії «Миронівський хлібопродукт» (МХП) Юрій Косюк в інтерв’ю виданню ЛIГАБiзнесIнформ.

За його словами, зараз у МХП 370 тис. га земельний банк, і в разі відкриття ринку він його не планує збільшувати. Одна з причин не бажання людей продавати землю.

 

 

Я вважаю, що ми говоримо про нереальні речі. Це як питання про те, чи готовий я летіти у космос. Ні, не готовий. Я думаю, що 60-70% людей не готові будуть продавати землю. Перша хвиля зайде - продати вирішать відсотків 20, потім будуть продаватися якісь краплі. Це довга дорога, у людей має бути можливість продати, якщо їм потрібні гроші. Але сьогодні вони самі себе захотіли обмежити, отримуючи орендну плату і зберігаючи актив для майбутніх поколінь. Моя думка така: вільний ринок - це добре, але тільки якщо суспільство буде готове», – стверджує він.

Разом з цим, власник МХП вважає, що проти ринку землі с/г призначенні виступають ті, хто у свій час продав її за безцінь. 

Я живу за принципом "є, як є". Я великий ліберал і вважаю, що ринок повинен бути вільним. Зараз обмежено право людей в продажу землі. Але, на жаль, люди самі обмежили себе в цьому праві. Настрій суспільства такий, що продавати сьогодні не треба. Хоча є така підозра у мене, що це настрій диктують не ті, хто володіє землею, а ті, хто не отримали землю, а отримали свого часу ваучери, давно продали їх і працюють на якихось інших підприємствах. І тим не менше вони сьогодні в опитуваннях говорять: а хрін вам, не потрібно землю продавати, раз ми «профукали» свої сертифікати», – підсумував він.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

13 жовтня 2017
Інвестиційний фонд Prosperity Capital Management викупив 10% депозитарних розписок агрохолдингу Косюка
Компанія Prosperity Capital Management, яка спеціалізується на інвестиціях у Росію, викупила 10% глобальних депозитарних розписок (GDR) найбільшого...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...