Гонтарева подала заяву про відставку
Гонтарева подала заяву про відставку

Сьогодні, 10 квітня, Голова Національного банку України Валерія Гонтарева після майже трирічного терміну перебування на посаді Голови Національного банку оголосила про свою відставку з 10 травня 2017 року.  Про це повідомиляє НБУ.

«Як і  обіцяла, повідомляю вас про своє звільнення завчасно – за місяць», – заявила Валерія Гонтарева.

Відповідно до Закону України “Про Національний банк України” Голова Національного банку звільняється з посади Верховною Радою України за поданням Президента України, тож Валерія Гонтарева продовжить обіймати свою посаду до рішення Парламенту.

Голова Національного банку наголосила, що інших змін у складі Правління Національного банку найближчим часом не буде.

Так само не відбудеться і змін у політиці центрального банку. Незмінність обраного шляху – запорука успішності нашої країни та підтримки наших міжнародних партнерів. Національний банк продовжить послідовне втілення тієї політики, яку ви бачили впродовж мого головування», – прокоментувала вона.

Центральному банку України майже за три роки під головуванням Валерії Гонтаревої в умовах війни та політичної нестабільності, глибокої економічної кризи та порожньої державної казни вдалося стабілізувати макроекономічну ситуацію, докорінно змінити «ландшафт» банківського сектору та розбудувати сучасний центральний банк.

Моя місія виконана. По-перше, країна перейшла на гнучкий валютний курс та започаткувала нову монетарну політику інфляційноготаргетування. По-друге, очищено банківську систему від неплатоспроможних банків та посилено її стійкість на майбутнє. По-третє, повністю трансформовано Національний банк, перебудовано всі процеси і зараз наш центральний банк – потужна модерна інституція», – підсумувала Валерія Гонтарева.

Що стосується свого бачення подальшого розвитку Валерія Гонтарева наголосила, що на сьогодні спротив змінам на всіх рівнях тільки зростає, проте потрібно продовжувати розпочате та відстоювати незалежність Національного банку, якої вдалося домогтися завдяки оновленню у 2015 році Закону України «Про Національний банк України».

Я впевнена, що для всієї фінансової системи, для її подальшого зростання дуже важливими є послідовність та збереження політики центрального банку. Національний банк – поза політикою. Це норма і стандарт для всіх розвинених країн, якою хоче стати й Україна. Центральний банк має залишатися незалежним», – сказала вона.

Голова Національного банку черговий раз підкреслила важливість призначення на посаду Голови центрального банку не політика, а справжнього професіонала, банкіра, технократа.

Таке моє бачення і я вже запропонувала панові Президенту кілька кандидатур свого можливого наступника», – прокоментувала ВалеріяГонтарева, зауваживши, що вона впевнена, що дійсно  гідний номінант очолить центральний банк України.

Наприкінці своєї промови Валерія Гонтарева наголосила: «Знаю, якщо б усі державні органи проводили реформи як Національний банк, вже зараз наша країна була би на зовсім іншому якісному рівні розвитку».

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

13 березня 2018
У четвер Верховна Рада може проголосувати за нового голову Нацбанку – Смолія
Наступним головою Національного банку України може стати Яків Смолій, повідомляє АgroРolit.com. Нагадаємо, що на засіданні Комітету з питань...
5 лютого 2018
Фінансовий комітет схвалив звільнення Гонтаревої
Відбулося засідання комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності де було розглянуто звільнення голови Національного банку Валерії...
24 листопада 2017
Компанія Гонтаревої продаватиме активи п'яти збанкрутілих банків
Група ICU за дорученням ФГВФО починає реалізацію активів 11 емітентів із балансів 5 ліквідованих банків: ПАТ «Банк Форум», ПАТ «КБ...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...