Урядом затверджено пріоритети Мінекономрозвитку до 2020 року
Урядом затверджено пріоритети Мінекономрозвитку до 2020 року

Кабінет Міністрів України затвердив Середньостроковий план пріоритетних дій до 2020 року та план пріоритетних дій на 2017 рік, до розробки якого долучилися всі міністерства. Про це повідомляє прес-служба Мінекономрозвитку.

До плану дій Уряду в сфері діяльності Міністерства економічного розвитку і торгівлі України увійшли шість напрямків: дерегуляція, управління державною власністю та приватизація, публічні закупівлі, розвиток інновацій, покращення інвестиційного клімату та розвиток українського експорту.

Дерегуляція, розвиток підприємництва та конкуренції. Головна мета, якої планується досягнути: перетворення економіки України на висококонкурентну економіку, зменшення втручання держави в економічну діяльність, розвинута, високорентабельна та інтегрована у світовий ринок галузь туризму і курортів. Кроками її досягнення стане зменшення кількості регуляторних бар’єрів для створення та розвитку бізнесу; зменшення надмірного рівня концентрації та монополізація окремих ринків товарів і послуг; створення всеохоплюючої та ефективної системи підтримки малого та середнього підприємництва з боку держави та міжнародної спільноти; розвиток галузей, орієнтованих на експорт сировини.

Управління державною власністю та приватизація. Головна мета: максимально усунути доступ політиків до державних підприємств/активів, щоб мінімізувати вплив держави на діяльність держпідприємств; підвищити конкуренцію у відповідних секторах та конкурентоздатність української економіки в цілому; збільшити надходження – чи то від продажу цих підприємств/активів, чи то від податків, які сплачуватимуть підприємства, що залишаться державними, але стануть ефективними.

Розвиток публічних закупівель.  Головна мета: побудова здорової екосистеми публічних закупівель, що спирається на взаємодію бізнесу, влади та громадянського суспільства, є простою, прозорою, справедливою та сучасною, дозволяє купувати з оптимальним співвідношенням “ціна/якість”. Ключові кроки: підвищення рівня професіоналізму закупівельників; збільшення рівня конкуренції і в тендерах, завдяки  збільшення рівня довіри бізнесу до держав.

Розвиток інновацій та реформа у сфері інтелектуальної власності. Головна мета: трансформація економіки України із сировинної у інноваційну. Досягти цього планується за рахунок запровадження ефективної державної політики у сфері інновацій для розвитку стартапів та інноваційного бізнесу,  створення моделі державної підтримки розвитку інновацій та прпинення відтоку талантів у всіх сферах діяльності.

Розвиток промислового виробництва та залучення інвестицій. Головна мета: перетворення моделі економіки України зі сировинної на високотехнологічну та висококонкурентну. Ключові напрямки для її досягнення: розвиток промислового виробництва та інфраструктури, захист прав інвесторів та розвиток державно-приватного партнерства, зняття бар’єрів для експорту українським бізнесом.

Розвиток експорту та розширення зовнішньоекономічних зв’язків. Головна мета: розширення та диверсифікація зовнішньоекономічних зв’язків України, розвиток експорту товарів та послуг. Інструментами її досягнення виступають збільшення можливостей для преференційного експорту українських товарів з високою доданою вартістю та їх присутності на міжнародних ринках, створення ефективної системи розвитку та підтримки експорту, гармонізація українського законодавства із законодавством ЄС у сфері технічного регулювання та оновлення гармонізованих європейських стандартів. 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

11 квітня 2019
Стало відомо, коли в Україні скасують радянські ГОСТи
За кілька років в Україні скасують усі радянські ГОСТи, їх замінять європейські стандарти. Про це заявив перший віце-прем’єр-міністр України...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...