У Запорізькій області через АЧС поширюються випадки загибелі свиней
У Запорізькій області через АЧС поширюються випадки загибелі свиней

В особистому господарстві в смт. Розівка було зареєстровано захворювання та загибель свиней. Про це повідомляє прес-служба Запорізької ОДА.

«Наразі визначається межа епізоотичних осередків, зон захисту та нагляду для того, щоб попередити розповсюдження хвороби за межі цього населеного пункту. Визначається зона нагляду в радіусі 20 км від епізоотичного осередку, до якої входять частини адміністративних територій Розівського, Більмацького районів Запорізької, а також Донецької області», - повідомив начальник ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області Віктор Шершнєв.

За його словами, наразі фахівці перевіряють решту поголів’я, триває вилучення та евтаназія хворих тварин. Усім власникам господарств, де вилучають тварин, передбачено компенсації з місцевих бюджетів. Також на межах Розівського району встановлено чотири ветеринарно-карантинних пости для контролю за переміщенням вантажів.

Усі заходи безпеки необхідно посилити і не допустити поширення хвороби на інші території. Починаючи з 2012 року в Україні зафіксовано 201 випадок захворювання на АЧС у 23 областях, було знищено 120 тисяч голів. Лише з початку року зафіксовано 53 випадки захворювання та знищено 3 тисячі тварин. Цього року в Запорізькій області це вже третій випадок захворювання свиней. Як бачимо, ситуація в цілому по Україні не втішна, у тому числі і в Запорізькій області. На особливому контролі знаходяться господарства в приватному секторі, а також переміщення поголів’я та готової продукції. Також необхідно посилити заходи профілактики та роз’яснення серед населення. Сподіваюся на взаємодію правоохоронних органів та керівників райдержадміністрацій», - наголосив заступник голови ОДА Олександр Бабанін.

Наразі посилено заходи з ліквідації та недопущення розповсюдження захворювання на африканську чуму свиней на території всієї Запорізької області.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...