За обсягами експорту сільськогосподарська продукція вийшла на перше місце
За обсягами експорту сільськогосподарська продукція вийшла на перше місце

В Україні аграрії продовжують нарощувати обсяги продажів. Про це повідомляє UBR.

Сільськогосподарська продукція вийшла на перше місце за обсягами експорту, хоча і не перекриває тих збитків, які країна зазнала за втрату найбільших металургійних і сталеливарних підприємств.

Війна на Донбасі, яка триває ось уже три роки, а також недавня блокада торгових відносин і повна втрата контролю над заводами, привела до того, що Україна (будучи провідною країною серед експортерів чорних і кольорових металів) втратила більшу частку обсягів продажів. Разом з тим, агропромисловий комплекс виривається вперед, займаючи лідируючі позиції в торговому балансі країни. З іншого боку, скорочення торгово-економічних відносин з Російською Федерацією та швидке використання квот ЄС не дає можливості аграріям наростити більший прибуток.

Згідно з даними Держстату за підсумками 2016 року, експорт товарів склав $ 36,4 млрд, що в порівнянні з 2015 роком менше на 4,6%. У той же час, відбулося збільшення експортних поставок продукції АПК і харчової промисловості на $ 721,2 млн (на 5%) і легкої промисловості на $ 63,4 млн (7%), зокрема, текстильного одягу на $ 24,2 млн (на 7 , 3%). Зменшення обсягів експорту товарів спостерігалося в металургійному комплексі (на $ 1,2 млрд, або на 12%), хімічної промисловості (на $ 577,1 млн, або на 22,7%); машинобудуванні (на $ 439,3 млн, або на 9,2%).

В структурі самих продажів за 2016 рік, металурги посіли друге місце з часткою 22,9% всього обсягу, машинобудівний сектор накопичив за все 11,9%, а АПК разом з харчовою промисловістю склали 42% усього експорту України.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...