Блокада Донбасу призведе до втрати 10% вантажоперевезень України в цілому
Блокада Донбасу призведе до втрати 10% вантажоперевезень України в цілому

Українські компанії та загалом економіка зазнає значних збитків від припинення повного транспортного сполучення з окупованими територіями. Про це йдеться у матеріалі «Вантаж блокади: скільки втратить УЗ і порти від блокування залізничного сполучення на Донбасі» на сайті ЦТС.

Нагадаємо, що сьогодні на засіданні РНБО було прийнято рішення про зупинку вантажоперевезень по лінії з окупованими територіями на Донбасі.

Автори статті приводять приклад втрат, які вже зазнала «Укрзалізниця» від блокади на кордоні з ДНР та ЛНР: «Станом на 21 лютого блокада трьох ділянок залізної дороги на Донбасі має такі наслідки: 82,1 млн грн збитків для філії «Донецька залізниця», втрати вугілля для української економіки - 1,2 млн т, з яких енергетичного 455,3 тис. т». За словами залізничників, «в полоні» перебувають 3 локомотива, 57 порожніх вантажних вагонів, що належать УЗ, і 47 вагонів, завантажених вугіллям.

Яких збитків може занати економіка і трансопртна галузь загалом цидно з аналітики експерітв ЦТС, наведеної у статті на прикладі найбільшої Української транспортно-експедиторської компанії «Лемтранс».

«Станом на 23 лютого в результаті блокади залізничного сполучення по обидва боки від лінії розмежування виявилися заблокованими близько 2 700 вагонів компанії. Склади стоять на проміжних станціях «Укрзалізниці» і забезпечити збереження вантажу і вагонів ніхто не може. Під загрозою зриву опинилися десятки договорів з вантажовідправниками», - сказано у матеріалі.

Щодня бізнес зазнає збитків. Однак в даній ситуації важливо усвідомлювати, що кожен день блокади завдає величезної шкоди не тільки компанії, але і економіці країни в цілому. Блокада залізничного сполучення ставить під загрозу роботу всієї галузі. Не маючи вантажів, ринок залізничних перевезень України змушений буде зупинитися. Відповідно і починаюча працювати вагонобудівний галузь, також буде зупинена. Тому, якщо не вжити заходів щодо вирішення ситуації найближчим часом, державний бюджет України недоотримає мільярди гривень, а наслідки для економіки країни будуть критичними. Тільки за минулий рік, компанія "Лемтранс» перерахувала до державного та місцевих бюджетів України понад 500 мільйонів гривень податків», – коментує генеральний директор компанії Володимир Мезенцев.

У ЦТС-Консалтинг підрахували, що блокада залізнодорожного сполучення з зоною НКТ призведе до втрати щомісячних залізничних перевезень в обсязі 2,5-3 млн.т, що дорівнює 10% вантажоперевезень країни в цілому. У грошовому еквіваленті це зниження доходів від вантажоперевезень приблизно на 5-6 млрд грн на рік.

Найперше блокада позначиться на поставках енергосировини, тобто вугіллі.

Дефіцит необхідного вугілля і коксу з зони НКТ може спричинити за собою зупинку підприємств і на підконтрольній Україні території. Зупинка таких підприємств як Авдіївський коксохім або маріупольських меткомбінатів спричинить за собою зниження вантажоперевезень по з/д на рівні 1,4-1,7 млн т щомісяця. Також це загрожує зниженням доходів від вантажоперевезень додатково на 2,5-3 млрд грн на рік», – вважає аналітик ЦТС-Консалтинг Павло Руденко.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

4 липня 2018
Фермери з Донбасу отримали 150 бджолосімей як гуманітарну допомогу, – ФАО
ФАО роздала 150 сімей бджіл домогосподарствам в Донецькій і Луганській областях, до того ж кожна сім'я налічувала близько 35 тисяч бджіл. Про це...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...