Фірташ знов стане монополістом на ринку добрив вже в кінці весни
Фірташ знов стане монополістом на ринку добрив вже в кінці весни

Призупинення антидемпінгових мит на добрива з Росії закінчиться в травні-червні цього року. Про це в ексклюзивному коментарі AgroРolit.com повідомив голова антимонопольного комітету України Юрій Терентьєв.

«Останнє дійство по міндобривам - ми призупинили до червня-травня застосування антидемпінгових мит. Тобто мита є, але вони не застосовуються, тому що призупинена дія рішення. Факт існування цього рішення і факт існування цього призупинення є додатковим часом зібрати інформацію, що потрібна для оцінки нашого діла по монопольному положенню цих суб’єктів», - заявив він.

За його словами, заводи Фірташа поскаржились на те, що Російська федерація спеціально занижує ціни на свої добрива. Цей факт зараз перевіряє Міністерство економічного розвитку та торгівлі України. Разом з цим триває перевірка Антимонопольного комітету, щодо монопольного положення заводів мінеральних добрив, які майже всі знаходяться в одних руках і належать олігарху Дмитру Фірташу.

Тут є два протиріччя: з одного боку є заяви, що ці заводи зловживають монопольним положенням. З  іншого боку є заява тих самих заводів про те, що вони страждають від демпінгового імпорту з Російської федерації. Якщо заводи страждають від демпінгового імпорту з РФ, отже вони не зловживають монопольним становищем і навпаки. І тут є паралельно два розслідування, одне веде МЕРТ по демпінговому імпорту, друге ведеться нами. Ми дійсно бачим ознаки того, що є високо концентрований ринок добрив і фактично підконтрольний одному суб’єкту знаходиться ринок мінеральних добрив. Ми цим питанням займаємось, це питання повинно бути системно узгоджено з усіма органами влади. Поки що про штрафи говорити складно. В нас є зараз матеріали і з держуповноваженим по ним працюємо. Яке буде рішення не можу зараз сказати, його нема. Це комплексна проблема вона вивчається комплексом служб по срокам не відомо», – додав Терентьєв.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...