Експорт українського насіння за 2016 рік збільшився вполовину
Експорт українського насіння за 2016 рік збільшився вполовину

У 2016 році експорт насіння зернових культур з України становив $17,2 млн, цей результат на 50% перевищив показник 2015 року в $11,5 млн. Про це повідомляє завідувач відділу ринку матеріально-технічних ресурсів Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Олександр Захарчук.

Основними країнами – споживачами українського насіння є країни СНД – Азербайджан, Білорусь, Молдова, Грузія, та ЄС – Австрія, Литва, Румунія. Також вітчизняний насіннєвий матеріал імпортують Туреччина, Індія та Південно-Африканська Республіка.

У структурі українського експорту насіння домінує кукурудза. Обсяги поставок цього виду продукції на ринки країн світу у 2016 році у вартісному вимірі становили $15,8 млн, а частка насіння кукурудзи у вітчизняному експорті склала 91,8%.

Основними виробниками насіння в Україні є Національна академія аграрних наук України, Національна академія наук України та їх науково-дослідні установи, учбові господарства вищих навчальних сільськогосподарських закладів, а також інші – приватні – селекційні компанії.

За останні п’ять років в Україні намітилася тенденція до скорочення кількості виробників насіння і садивного матеріалу. Якщо в 2012 році до Державного реєстру було занесено 1400 виробників насіння і садивного матеріалу, то у 2016 році їх кількість скоротилася майже утричі – до 480, зазначив Олександр Захарчук.

На його думку, у середньостроковій та навіть довгостроковій перспективі Україна може збільшити експорт насіння у десятки разів. Можливості щодо нарощування потужностей насіннєвих заводів з кожним роком невпинно зростають. Великі насіннєві іноземні компанії, серед яких Піонер, Монсанта, Сингента, Моїсадур, Євраліс Семенс, та вітчизняні – Маїс, Ерідон, Селена, Євростандарт мають потенційні можливості та бажання із залученням власних та іноземних інвестицій вивести Україну на передові позиції з реалізації насіння таких зернових культур як пшениця, ячмінь, овес, жито та кукурудза, а також олійних – соняшник, соя, гірчиця та ріпак.

Таким чином, навіть із цьогорічними проблемами щодо сортової сертифікації насіння, призначеного для сертифікованого посіву та міжнародної торгівлі у 2017 році, Україна має великий потенціал нарощування експорту насіннєвого матеріалу не в якості товарного зерна, а у вигляді якісного посівного матеріалу, підсумував Олександр Захарчук.

Інфоіндустрія

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...