Аграрії можуть лишитися без палива у розпал посівної?
Аграрії можуть лишитися без палива у розпал посівної?

Трубопровідні поставки російського дизельного палива на Україну припинені. Про  це повідомляє «Інтерфакс-України», з  посиланням на джерело  у  Федеральній службі з технічного та експортного контролю (ФСТЕК). Мовляв, відомство не провадить оформлення необхідних документів.

Тим часом, в прес-службі міністерства енергетики РФ агентству заявили, що «у Російській Федерації відсутні міжурядові угоди щодо поставок нафтопродуктів в Угорщину і на Україну, поставки дизельного палива в зазначених напрямках здійснюються господарюючими суб'єктами виходячи з економічної доцільності, відповідно говорити про припинення поставок Російської Федерацією некоректно».

У відомстві також додали, що за даними «Транснафти», поставки були припинені 8 лютого 2017 року  «у зв'язку з переукладанням контрактів на експорт нафтопродуктів».

За інформацією прес-служби, Міненерго, нафтопродукти для поставки призначені в напрямку України, в даний час перерозподіляються по інших напрямках, зокрема, в Приморськ і Новоросійськ.

Радник президента «Транснафти», прес-секретар Ігор Дьомін повідомив «Інтерфаксу», що «Транснефть» здійснює транспортування нафтопродуктів по заявкам власників ресурсу, після оформлення відповідних документів на експорт. «У лютому місяці цього року були заявки від нафтових компаній з експорту дизельного палива в напрямку України у поточному місяці оформлених експортних партій ще не було», - уточнив він.

У прес-службі НК «Роснефть», яка здійснює поставки в зазначеному напрямку, повідомили, що «нафтопродукти «Роснефті» поставляються на Україну і в Угорщину відповідно до домовленостей з партнером компанії». «Контрактом передбачена можливість зміни обсягів поставок в залежності від запиту контрагента і ефективності їх реалізації для «Роснєфті», - підкреслили в компанії. У ФСТЕК коментар отримати не вдалося.

Нагадаємо, що на початку вересня 2016 року Росія вже припиняла постачання дизпалива на Україну по трубі, так як «Транснефть» отримала припис Центральної енергетичної митниці (ЦЕМ) з повідомленням про анулювання ФСТЕК Росії висновків, виданих російським учасникам зовнішньоекономічної діяльності на поставку нафтопродуктів. У середині місяця після отримання монополією оформленої належним чином митної декларації з ЦЕМ для транспортування дизельного палива в напрямку України поставки були відновлені. У вересні плановий обсяг поставок на Україну повинен був скласти 156 тис. т.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

4 вересня 2017
На Херсонщині створюють оперативний штаб для підтримки посівної
На Херсонщині буде створено оперативний штаб з координації роботи із забезпечення проведення в області посіву озимих культур урожаю 2018 року. Про це...
30 серпня 2017
На скільки подорожчає осіння посівна?
Потребу в фінансових ресурсах для проведення осіннього комплексу польових робіт фахівці регіонів оцінили в 105,6 млрд грн, що дорожче на 16 млрд грн,...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...