Презентована детальна схема бізнес-інтересів у аграрному комітеті
Презентована детальна схема бізнес-інтересів у аграрному комітеті

Громадський Рух ЧЕСНО проаналізував декларації 29 нардепів аграрного комітету на предмет конфлікту бізнес-інтересів. Результати викладені у матеріалі на «Економічній правді». 

Більшість нардепів (21) вказали у декларації принаймні одну юрособу, пов'язану з аграрним бізнесом. Українських аграрних фірм немає лише у деклараціях Добкіна, Івченка і Кучера.

Як  пишуть  автори статті, 29 нардепів агрокомітету мають 150  фірм, з  яких 100 —  пов’язані з  агропромисловістю, 7 депутатів напряму пов’язані з агрохолдингами,  5 – не  вказали бізнес-активів у своїй декларації, 3  мають агробізнес, записаний на родичів,  4 —   є  кнопкодавами.  

Найбільшим офшорним передовиком комітету називають  Вадима Нестиренка,  який вніс у декларацію  рекордну кількість даних про  агрокомпанії:  він зареєстрував 23 юрособи ,  19 — по’вязані з  АПК, 13 — з «вирощуванням зернових культур». «Нардеп має два офшори — корпортивні права на Likanova Investments LTD з Британських Віргінських островів і є бенефіціаром Ristone Holdings LTD з Кіпру. Українські активи Нестеренка в основному зосереджені у Києві у провулку Георгіївському, 2», — вказується у статті.

Леонід Козаченко вказав 7 підприємств, з яких  4 — аграрні.

Микола Кучер  має три  фірми, з  яких 2 офшори — «Тенсі Холдінгз ЛТД» і «Азалеа Холдінгс ЛТД», а також українська ТОВ «Сервіс-Технобуд». «Компанії тримають акції однієї публічної європейської компанії. Фірми не мають банківського рахунку», — заявив він  у коментарі. Микола Кучер не повідомив Громадському рухові ЧЕСНО назву, сказавши, що це секрет.

Мажоритарник з  Волині — Сергій Мартиняк є засновником 7 юридичних осіб  і 15 підприємств, пов’язаних з  агросферою.  «Найбільше бізнес-діяльність Сергія Мартинюка відома завдяки ТОВ «Агропромислова група «Пан Курчак». «Пан Курчак» вирощує збіжжя, птицю, свиней, виробляє м'ясо та ковбаси тощо. За даними ЄДР у Групу «Пан Курчак» входить ТОВ «Полтрекс», «Птахокомплекс «Губин», «Агідель», ТОВ «Джерела». Група «Пан Курчак» має мережу фірмових магазинів — ТОВ «Українські торгівельні мережі», — сказано у матеріалі.

Хмельницький мажоритарник Сергій Лабазюк («Воля народу») вніс у е-декларацію: 11 підприємств, 1 підприємство — ТОВ «Промислова компанія «Вітагро» — з'явилося у 2016 році,  9 — юросіб пов'язані з аграрною сферо. Географічно активи — у Хмельницькій області. 5 підприємств займається «вирощуванням зернових культур. Йдеться про ПП «Аграрна Компанія 2004», ТОВ «Аграрна Компанія «Зоря» (у стані припинення), ТОВ «Агро Світ Поділля», ТОВ «Науково-Виробнича Агрофірма «Перлина Плюс» (знята з обліку у травні 2016 року, має правонаступника – ТОВ «Перлина Поділля»), ТОВ «Анторіум Волочиськ»(знята з обліку у січні 2016 року)», — пише видання.

Представником мільйонера Юрія Косюка у парламенті, за даними видання, є Олександр Бакуменко.  «Олександр Бакуменко раніше очолював «Союз пташників України», в який входить кількадесят українських підприємств і агрохолдингів. Її також очолював свого часу аграрний магнат Юрій Косюк, головний виконавчий директор ПАТ «Миронівський хлібопродукт». В інтерв'ю Олександр Бакуменко підтверджував, що Косюк є його близьким другом», —  сказано у матеріалі. 

Інтереси  зернотрейдера Вадатурського  представляє  його  син — Андрій.

Депутат  від  «Опоблоку» Денис Омельянович презентує інтереси відомого за часів Віктора Януковича бізнесмена Бориса Колеснікова.

Не вказали наявність бізнес-активів п'ять нардепів — Артем Вітко, Григорій Заболотний, Валерій Лунченко, Олексій Мушак і Сергій Хлань.

Щодо Григорія Заболотного (БПП) то у нардепа дійсно не має бізнес-активів. Але є у родини — у тієї частини, яку вже не треба вносити у декларацію.

«У декларації Олексія Мушака за 2016 рік варто чекати оновлень. Дружина нардепа Наталія обзавелася часткою у ТОВ «Робо-УА». Фірму зареєстрували у травні 2016 року. Разом з Мушак співвласницею є ще Олександра Майстрюк, директором — Олексій Гоначеренко. Майстрюк також значиться помічником на громадських засадах Мушака. У свою чергу Олексій Гончаренко значиться помічником Мушака за строковим трудовим договором на постійній основі. Основним видом діяльності ТОВ «Робо-УА» є «інші види освіти». За даними сторінки «Робо-УА» у соцмережах фірма займається робототехнікою для дітей. Мушак і його дружина не мають стосунку до аграрної сфери. Але, як писав «Главком», Мушак є родичем відомого агробізнесмена і колишнього нардепа Андрія Веревського, який володіє аграрною компанією «Кернел».», — вказують  автори статті.

«Відродження» має в Аграрному комітеті двох нардепів — дуже активного у законотворенні полтавського нардепа-кнопкодава Олега Кулініча (є 100% власником двох підприємств — ТОВ «Октан» (вирощування зернових культур…) і ПП «ЗіньківЗемПроект»), а також — черкаського Геннадія Бобова.

На матір чернігівського мажоритарника Валерія Давиденка (БПП) вказані корпоративні права: 12 юросіб, 9 з яких аграрні, 2 — іноземні підприємства та 2 — публічні акціонерні товариства (ПАТ «Блок Агросвіт» і ПАТ «Рудьківське»).

Аркадій Корнадський має 7  фірм.

Більше про  аграрних депутаів читайте  у матеріалі.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...