Екстериторіальність дозволила подолати побутову корупцію
Екстериторіальність дозволила подолати побутову корупцію

Держгеокадастр констатує потужний антикорупційний ефект практики екстериторіального погодження проектів землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Про це повідомив Перший заступник міністра агрополітики Максим Мартинюк у своєму блозі для одного з українських видань, підбиваючи підсумки чотиримісячного експерименту, спрямованого на боротьбу з однією з найбільш поширених корупційних схем у земельній сфері — зловживаннями при погодженні землевпорядної документації.

За новою практикою, землевпорядна організація спрямовує проект на погодження до відділу Держгеокадастру за місцем розташування земельної ділянки — у фізичному вигляді або відскановану копію онлайн. Після реєстрації система документообігу відомства за випадковим принципом направляє його на погодження експерту в іншій точці країни. Простежити переміщення проекту і впливати на експерта замовник не може. Експерт теж не знає замовника і позбавлений можливості вимагати "гонорар".

Як констатує перший заступник міністра, у результаті експерименту 100% проектів розглядаються у встановлений законодавством десятиденний термін, 70% проектів — за п'ять днів— це визначений внутрішнім нормативом Держгеокадастру часовий ліміт. Для порівняння: раніше проект міг гальмуватись на тижні і навіть місяці, поки замовник не знаходив спосіб надати йому динаміки.

Завдяки уніфікації підходів та вимог до землевпорядної документації по всій країні, знижується кількість повторних повернень проекту на доопрацювання — ситуація, коли після усунення перших зауважень експерт знаходив ще низку і так кілька разів.

Також було зруйновано локальні монополії землевпорядних фірм на рівні районів.

Тепер, коли проект погоджує сторонній експерт, зв'язки з місцевими чиновниками не відіграють ніякої ролі, — відзначив Максим Мартинюк. — Та головне — зникло джерело побутової корупції, оскільки зв'язок між замовником і виконавцем розірваний».

За антикорупційним ефектом цей кейс можна порівняти з впровадженням практики земельних аукціонів, які перекрили лазівку з неконкурентної передачі землі та різко звузили повноваження чиновників щодо розпорядження землями.

У системі земельних відносин ще багато схем і схемок — іноді досить креативних, які формувалися і відпрацьовувалися десятиліттями. Тому важкий, але єдиний можливий спосіб боротьби — нівелювати їх всі одну за одною», — відзначив він.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

3 липня 2020
Держгеокадастр відновив запровадження принципу екстериторіальності в держреєстрації земельних ділянок
Відсьогодні Держгеокадастр відновлює роботу пілотного проекту із запровадження принципу екстериторіальності в державній реєстрації земельних ділянок....

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...