Бюджетні дотації — додатковий стимул для тваринників
Бюджетні дотації — додатковий стимул для тваринників

Затверджена парламентом система бюджетних дотацій для АПК допоможе галузі тваринництва встояти. Про це повідомляє в матеріалі «Бюджетні дотації АПК – як, кому та скільки?" для AgroPolit.com президент Асоціації свинарів України Артур Лоза.

Нагадаємо, що Кабмін прийняв постанову, яка визначає порядок розподілу та використання 6 млрд грн державної підтримки аграрних виробників, передбачених держбюджетом на 2017 рік. Як розповів аграрний міністр Тарас Кутовий, в мехінізмі уточнено два важливі моменти. Перший — встановлено обмеження виплати дотацій птахівникам до 50% від загальної суми. Нагадаємо, раніше учасники ринку критикували уряд та Мінагро за те, що  це призведе до отримання левової частки бюджетних коштів одним українським виробником — компанією  МХП, яка належить Юрію Косюку. Другий момент — розподіл буде автоматичним.

Раніше в галузі свинарства була дотація на 1 кг проданої свинини, яка, в принципі, давала можливість підтримувати неефективні підприємства, але вона певною мірою не стимулювала підвищення конкурентоспроможності. Потрібно бути конкурентоздатним і, власне, конкурентоспроможність дає можливість заробляти кошти і отримувати певний зиск у вигляді дотацій», — пояснює Лоза.

На його думку, оприлюднена урядом постанова вирішує два важливих питання.

По-перше, обмежує суми виплат дотацій для птахівників — не більше 50% від загальної суми (загалом до 2 млрд грн за рік). Раніше учасники агроринку критикували уряд та Мінагрополітики, що така норма відсутня, і тому левову частку бюджетних коштів отримує один український виробник — компанія МХП (належить Юрію Косюку). Тепер же, на думку опитаних представників агросектору, така норма сприятиме більш прозорому розподілу дотацій серед виробників", — каже він.

Лоза підкреслює, що постанова про розподіл дотацій для агровиробників була пролобійована тваринницькими галузями, і вона загалом позитивна.

Раніше були побоювання, що таким чином великі підприємства, сконцентровані в галузі птахівництва, отримуватимуть надприбутки. І для того, щоб погасити цей негатив, було прийнято рішення піти на таке скорочення. Тим паче, птахівники є найбільшими експортерами і водночас вони претендують на відшкодування, й так отримуючи додатковий зиск від експорту. З огляду на це й були введенні такі обмеження», — розповідає президент Асоціації свинарів України.

За його словами, раніше в галузі свинарства була дотація на 1 кг проданої свинини, яка, в принципі, давала можливість підтримувати неефективні підприємства, але вона певною мірою не стимулювала підвищення конкурентоспроможності.

Потрібно бути конкурентоздатним і, власне, конкурентоспроможність дає можливість заробляти кошти і отримувати певний зиск у вигляді дотацій», — пояснює Лоза.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

7 квітня 2017
Аграрії можуть спати спокійно – дотації будуть!
У березні аграрії здійняли галас: де обіцяні державою гроші й коли вони будуть? AgroPolit.com розбирався, хто винен у затримці бюджетних дотацій...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...