Експерт: націоналізація підприємств в окупованому Донбасі – це політико-кримінальне рейдерство
Експерт: націоналізація підприємств в окупованому Донбасі – це політико-кримінальне рейдерство

У самопроголошених ДНР та ЛНР заявили про націоналізацію і зовнішнє управління на українських підприємств на тимчасово окупованій території Донбасу. Про це повідомили інформагенції так званих «республік» на сході України. В інформації сказано, що створено штаб, який розробить план заходів, «спрямованих на забезпечення функціонування підприємств», а також забезпечить «захист прав трудових колективів». Нагадаємо, що днями КМУ планує затвердити правила переміщення товарів через лінію розмежування, аби виоішити питання транспортної блокади Донбасу. На окупованих територіях  знаходяться активи  ряду українських агрокомпаній. Тож від такого  кроку вони зазнають втрат і економічних збитків.

«Наміри націоналізувати українські підприємства — яскравий приклад жорсткого політико-кримінального рейдерства, а також загроза перерозподілу власності між олігархами. Цю подію слід розглядати у тісному зв'язку із іншою — визнання Росією паспортів та інших документів «ДНР-ЛНР», —таку точку зору в коментарі  ВВС Україна висловив експерт Національного  інституту стратегічних досліджень Олексій Полтораков.

На його думку, Москва силами своїх гравців-маріонеток готує майданчик для розхитування ситуації всередині України, аби показати, що мінський процес загальмував і що винна у цьому українська сторона.

Це, за логікою Росії, дає право реалізовувати вигідний для неї сценарій щодо цієї території. Я не думаю, що ідеться про перспективу кримського сценарію на Донбасі. Немає сумнівів, що для Росії ДНР-ЛНР — це така собі валіза без ручки, територіально вони їй не потрібні, вона ще «не переварила» Крим. Цей регіон на найближчі роки, якщо не на десятиліття лишатиметься депресивним і з загрозою екологічної катастрофи», — пояснив він.

Експерт каже, що йдеться не лише про декларації. «Це також така собі пробна «куля». Експерти у збіг обставин не вірять: визнання Росією паспортів ДНР-ЛНР чітко співпало із безпековою конференцією у Мюнхені, на якій обговорювалися шляхи розв'язання кризи на Донбасі. Заява про «націоналізацію» збігся у часі із черговим раундом мінських переговорів. Я гадаю, що це, на сленгу пітерської «братви», була «перевірка на вошивість»: проковтне Україна і Захід це — підемо далі, ні — будемо торгуватися», — пояснив він.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...