Розроблено програми держпідтримки для агросектору за міжнародним досвідом
Розроблено програми держпідтримки для агросектору за міжнародним досвідом

Експерти Офісу підтримки реформ разом зі спеціалістами профільних департаментів Міністерства аграрної політики та продовольства України розробили концептуальні пропозиції стосовно впровадження програм державної підтримки та проектів Стратегії «3+5», використовуючи найкращий міжнародний досвід реформування. Про це повідомляє пре-служба Мінагрополітики.

«Метою роботи Офісу підтримки реформ є співпраця з Міністерством у впровадженні реформ стратегії «3+5». Керуючись міжнародним досвідом, фахівці Офісу вже розробили конкретні пропозиції за головними напрямками стратегії. Я впевнений, що напрацювання Офісу зможуть удосконалити та прискорити процес реформування», —прокоментував міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий.

Зокрема, команда Офісу реформ надала концептуальні пропозиції стосовно одного із напрямів Стратегії розвитку аграрного сектору «3+5» — реформи державної підтримки. У рамках держпідтримки були підготовлені наступні програми: підтримка малих виробників за досвідом ЄС та Австралії, кредитні гарантії за досвідом Литви та США, продовольчі програми (шкільні програми, підтримка пенсіонерам) та розвиток фінансових механізмів.

Окрім того, команда має напрацювання за іншими напрямами стратегії розвитку «3+5». Так, у питанні земельної реформи експерти взяли участь у розробці законопроекту, який дозволить припинити тіньове використання земель, що належать державним підприємствам. Також напрацьовано пропозиції щодо електронного внесення відомостей до Державного земельного кадастру.

Завдяки активній участі експертів Офісу, "органічний" закон Мінагрополітики був підтриманий Кабінетом Міністрів та переданий до розгляду Верховній Раді. Також, Офісом напрацьовано рекомендації щодо законопроекту про безпечність та якість харчових продуктів

Серед інших важливих результатів — затвердження структури Стратегії відновлення роботи та модернізації зрошувальних систем України разом з експертами Світового Банку та ФАО.

У кінці 2016 року Офіс провів стратегічний семінар, на якому були зроблені перші підсумки, представлена оновлена команда, озвучені наступні плани. Стратегічний семінар став платформою для активного діалогу між експертами міністерства, донорами та усіма зацікавленими сторонами, що дозволило об’єднати усі зусилля у роботі над Стратегією «3+5», — зазначив Юрій Змій, голова Офісу підтримки реформ.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...