Експорт української аграрної продукції до ЄС зріс на $68,2 млн
Експорт української аграрної продукції до ЄС зріс на $68,2 млн

У минулому році до країн-членів Євросоюзу було поставлено продукції агропромислового комплексу України на загальну суму $4,12 млрд, що становить 26, 6% від всього аграрного експорту країни. Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

Дані опубліковані на сайті Державної служби статистики.

Найбільше до країн ЄС було експортовано сільськогосподарської продукції: зернові злаки (кукурудза, пшениця, ячмінь) — $1 279,5 млн; олія (соняшникова, ріпакова, соєва) — $1 185 млн; насіння олійних культур (насіння свиріпи або ріпаку, соєві боби, насіння соняшнику) — $587,5 млн; залишки і відходи харчової промисловості (макуха та інші тверді відходи, одержані під час добування соняшникової олії, соєвої олії, відходи від виробництва крохмалю, цукру, буряковий жмих тощо) — $439,2 млн.

Збільшення експорту відбулось в основному за рахунок вагомого зростання постачань: олії соняшникової — на $505 млн (в 1,9 рази); насіння соняшнику — на $36,1 млн (в 3,4 рази); макухи та інших твердих відходів, одержаних під час добування соєвої олії — на $18,8 млн (в 4 рази); цукру — на $16,5 млн (в 3,1 рази).

Доля аграрного експорту у загальних постачаннях товарів та послуг до країн ЄС стала найбільшою серед усіх категорій та склала 30,5%. У 2015 році експорт продукції українського АПК до ЄС складав $4,06 млрд, що становило 31,5% від всього експорту до цих країн.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...