Запропоновано карту реформування лісової галузі
Запропоновано карту реформування лісової галузі

Реформування лісової галузі описали в Національній академії аграрних наук України. Про це в інтерв’ю на Урядовому Кур’єрі написав директор Інституту агроекології і природокористування Національної академії аграрних наук Орест Фурдичко.

На думку академіка, досвід державного управління в цій галузі за роки незалежності України не виправдав себе.

У порівнянні: в Польщі прибутки у лісовій галузі становлять $25 млрд, коли як в Україні з тим же самим обсягом лісів $2,5 млрд.

Вчений вважає, що змінити ситуацію зможе ряд кроків.

Конче необхідним заходом державного рівня має стати децентралізація обліку й ведення звітності, щодо фінансово-економічних показників їхньої діяльності. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, мають усвідомлювати виробниче призначення земель лісогосподарського призначення. Їх використання як природного ресурсу та засобу виробництва має бути ефективним, самоокупним і прибутковим», — каже він.

Найкращим прикладом для реформування лісового господарства в Україні має стати закон «Про ліс» сусідньої Польщі (від 21 вересня 1991 р.). Закон установлює порядок оподаткування лісових земель залежно від їх площі з розподілом її за класами бонітету і головними лісоутворювальними породами згідно з матеріалами лісовпорядкування.

Необхідно відмовитися від ще одного з атрибутів радянської філософії — централізованого управління господарською діяльністю в галузі користування землями лісогосподарського призначення. Те саме стосується відмови від архаїчної системи поділу лісів на численні категорії так званої захищеності, започаткованої ще в колишньому СРСР разом з поділом лісів на групи, що було не властиво українському лісівництву», — пише академік.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...