Прогнозують зростання імпорту м’яса в Україну на 20%
Прогнозують зростання імпорту м’яса в Україну на 20%

В Україні поголів’я свиней та великої рогатої худоби продовжує зменшуватись, тому попит задовольнятиметься імпортованою сировиною, зокрема у 2017 році імпорт м’яса зросте на 20% у порівнянні з 2016 роком. Про такі прогнози повідомляє Асоціація тваринників України.

Так, за даними Продовольчої організації ООН (ФАО), в Україні поголів’я великої рогатої худоби за останні 12 років скоротилось на 47% та станом на сьогодні становить 3,675 млн голів. Ще у 2005 році тварин було 6,903 млн голів.

Щодо свиней, то якщо у 2007 році поголів’я становило 8,055 млн голів, станом на початок 2017 року – 6,689 млн голів.

Скорочення становить понад 17%. При чому, на думку експертів, негативна тенденція до скорочення, скоріш за все, збережеться й у поточному році.

Так, за прогнозами ФАО, у 2017 році імпорт м’яса зросте на 20% у порівнянні з 2016 роком. До України, як прогнозується, завезуть 95 тис. тонн м’яса птиці, 80 тис. тонн субпродуктів та жирів, 15 тис. тон свинини та 2 тис. тонн яловичини.

Зазначається, що за підсумками 2016 року українські тваринники виробили 295 тис. тонн яловичини, 621 тис. тонн свинини та 1,174 млн тонн курятини. У сфері виробництва готової продукції також спостерігається негативна динаміка.

Така ситуація у сфері тваринництва вже призвела до того, що Україна – агарна житниця Європи та провідний світовий експортер сільськогосподарської продукції - вимушена буде завозити значні обсяги м’яса з-за кордону.

Тенденція скорочення поголів’я та збільшення обсягів імпорту м’яса дуже тривожна. Це загальна ілюстрація тих процесів, що відбуваються в українському тваринництві. Сьогодні вітчизняні виробники мають досвід та можливості не тільки задовольнити внутрішній попит, але і стати локомотивом розвитку, задовольняти потреби в експорті. Але для цього нам необхідна серйозна державна підтримка. Передусім маємо усунути епізоотичні виклики, такі як АЧС. Разом з урядом необхідно працювати над відкриттям нових ринків збуту. Українське тваринництво має значний потенціал, і не розвивати його, принаймні, не раціонально з економічної точки зору", - йдеться у повідомленні.

УНН

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...