Вартість гектара землі може коштувати $ 1 тис.
Вартість гектара землі може коштувати $ 1 тис.

При введенні ринку сільськогосподарської землі в Україні один гектар може коштувати $ 1 тис. Про це заявив голова наглядової ради агрохолдингу KSG Agro Сергій Касьянов.

"У цьому питанні (ціни на сільськогосподарську землю в Україні - ред.) Не варто тішити себе ілюзіями. Потрібно бути реалістами і орієнтуватися на результати роботи в полях. Мене дивує, коли всерйоз міркують про $ 5-6 тис. За гектар, у той час як в набагато більш правових державах - сусідніх Угорщині чи Польщі - ціна гектара не перевищує $ 2-3 тис. у нас же при оцінці землі потрібно виходити з вартості оренди. Якщо вона складе $ 100, $ 1000 може коштувати гектар", - прокоментував він.

Експерт додав, що вважає нереальними оцінки в 80 тис. грн або навіть 100 тис. грн за 1 гектар сільськогосподарської землі в Україні.

На його думку, вводити ринок землі можна тільки тоді, коли державні органи, відповідальні за облік земель, будуть повністю готові до цього.

У нас, на жаль, не дивлячись на виділення цільових коштів Світового банку, не сформовані земельні кадастри, відбувається плутанина в реєстрах юридичних осіб, де постійно змінюються власники", - заявив Касьянов.

За його словами, в Україні громадська думка складається не на користь ринку землі. Також сьогодні існує багато питань, які ні Президенту, ні уряду вирішити не вдається. Саме ці питання переводять всі дискусії про купівлю-продаж землі з економічної площини в політичну.

Укрінформ

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...