За минулий рік середня орендна плата сільгоспземлі зросла на 27%
За минулий рік середня орендна плата сільгоспземлі зросла на 27%

Держгеокадастр узагальнив дані про середню вартість оренди сільськогосподарської землі в минулому році. Про це повідомляє прес-служба Держгеокадастру.

В середньому по Україні громадяни-власники паїв у 2016 р. отримали 1093,4 грн/га, а станом на 1 січня цей показник складав 862 грн/га.

Найвища орендна плата в Полтавській (2243,2 грн/га), Черкаській (2215,5 грн/га) та Харківській (1603 грн/га) областях. Найдешевше користування землею обходилося в Київській (533,4 грн/га), Закарпатській (596 грн/га) та Тернопільській (672,3 грн/га) областях. Загальна площа цієї категорії сільгоспземель, переданих в оренду за договорами, складає 16,5 млн га.

Середня орендна плата за рік зросла на 27%. Це дуже непоганий показник динаміки, однак в абсолютних цифрах вартість оренди все ще залишається критично низькою та неспівставною із доданою вартістю, яку генерує земля», — відзначив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк.

У частині державних земель середня вартість оренди значно зросла після запровадження практики передачі ділянок у користування через механізм аукціонів. Середня орендна плата за передані на конкурентних засадах ділянки із земель сільськогосподарського призначення державної власності на 1 січня склала 2249,8 грн/га.

В середньому за останній рік державні землі здавалися в оренду майже вдвічі дорожче, ніж приватні. Це абсолютно нетипове для держсектору перевищення в ефективності приватних власників пояснюється впровадженням загальної практики передачі земель в користування виключно на відкритих земельних торгах», — підкреслив він.

Для порівняння, орендна плата за землі держвласності, передані в користування на безконкурентних засадах за договорами минулих періодів, – всього 940 грн/га.

Одним із драйверів зростання вартості оренди приватних сільгоспземель, за думкою Держгеокадастру, може стати відкритий ринок землі в Україні, який створить альтернативу для власника ділянки та зробить земельні відносини в державі більш конкурентними.

kurkul.com

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

2 серпня 2018
Олександр Герега та Андрій Шинькович пропонують узаконити рейдерство через договори оренди
Нещодавно наші народні депутати вкотре проявили свою турботу до інтересів українських селян. В цей раз Олександр Герега, який досить відомий в...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...