Децентралізація допомогла місцевим громадам отримати ще 50 млрд грн
Децентралізація допомогла місцевим громадам отримати ще 50 млрд грн

17 лютого відбувся публічний звіт за 2016 рік голови Держслужби Казначейства України Тетяни Слюз. Про це повідомляє Голос України.

За її словами, основне завдання служби — реалізація державної політики у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, бухгалтерського обліку виконання бюджетів.

Особливо важливим для казначейств є забезпечення безперебійного функціонування територіальних органів в умовах проведення антитерористичної операції в Донецькій і Луганської областях.

Слюз запевнила, що торік удалося забезпечити належне обслуговування в зоні конфлікту на території, що підконтрольна українській владі.

Голова Держслужби відзначила позитивну тенденцію збільшення надходжень до скарбниці місцевих громад, що стала підсумком процесу децентралізації влади у нашій країні й передачі повноважень із центру в регіони.

Якщо подивитися без міжбюджетних трансфертів, то в 2016 році до місцевих бюджетів надійшло на 50 мільярдів гривень більше, ніж це було в минулому.Такий приріст відбувся за рахунок збільшення надходжень від податку з доходів фізичних осіб, акцизів, орендної плати і т. д.", — сказала вона.

Ще один важливий аспект, якого торкнулася у своєму звіті керівник Казначейства — це відшкодування податку на додану вартість (ПДВ). Його обсяг в 2016 році становив 94 мільярди гривень, що на 38% більше за аналогічний торішній показник.

За словами Слюз, найбільший обсяг відшкодування ПДВ одержали експортери, а серед регіонів найбільше повернули собі цей податок Київська, Дніпропетровська та Запорізька області.

Керівник держслужби відзначила, що Казначейство цього року планує впровадити систему сплати податків і зборів через єдиний рахунок.

Вона пояснила, що цей механізм функціонуватиме за аналогією з автоматичним відшкодуванням ПДВ, тобто платникам податків будуть відкриті рахунки, й Держказначейство на підставі їх звітності зараховуватиме податки в автоматичному режимі. За її словами, це дасть змогу заощадити час платників і уникнути штрафів фіскальних органів за перерахування податків не на той рахунок.

Витрати на впровадження проекту незначні, а ефект — очевидний", — зазначила Члюз.

Очікується, що така система почне працювати вже з 1 січня 2018 року.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

3 січня 2020
Запропонована Зеленським модель децентралізації — спосіб посилити переговорні позиції у Нормандському форматі
Запропонована у законопроекті №2598 модель децентралізації та адміністративної реформи — це спосіб посилити переговорні позиції України у...
5 липня 2019
Позачергові місцеві вибори у листопаді 2019-го — міф чи реальність?
Восени 2019 року в Україні можуть відбутися дострокові місцеві вибори. Наразі за планом вони призначені через рік, на осінь. Як повідомляють джерела...
8 травня 2019
Як 806 об'єднаним громадам ефективно використати 2,1 млрд грн бюджетних субвенцій у 2019 році?
24 квітня 2019 року уряд надав бюджетну субвенцію на розвиток об’єднаних територіальних громад в обсязі 2,1 млрд грн. Субвенцію...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...