АПК — одна з галузей української економіки — Хомутинник
АПК — одна з галузей української економіки — Хомутинник

Віталій Хомутинник розширює присутність в агросекторі. Про це повідомляє прес-служба Forbes.

Інвестфонд «Каскад-Інвест» народного депутата і голови політради партії «Відродження» Віталія Хомутинника підтверджує тезу про те, що АПК — одна з галузей української економіки, все ще здатна залучати інвесторів. Для парламентарія, раніше ніколи не мав імідж аграрія, сільське господарство тепер — пріоритетний напрямок інвестицій.

На початку місяця Антимонопольний комітет України дозволив компанії Uniline Finance Хомутинника отримати контроль над ще одним офшорним юрособою, Astev Investment Company. Остання володіє ФІСАКІВСЬКЕ елеватором в Запорізькій області, а також рядом підприємств у Дніпропетровській: «Дзержинець» (чистий прибуток 1,49 млн гривень у 2014 році), «Днепроальянс» (33,66 млн гривень прибутку в 2014-му), «Відродження» (чистий збиток 7,83 млн гривень позаторік), «Синельникове-Агро» і Дніпровський хлібокомбінат №5.

Як повідомив Анатолій Шахновський, голова наглядової ради «Каскад-Інвест», закрити операцію планується до кінця першого кварталу нинішнього року. «Сільськогосподарські активи Astev Investment Company були, на наш погляд, сильно недооцінені, і представляли інтерес для інвестицій. Переговори про їхню покупку велися з початку 2015 року », — розповідає Шахновський.

Суму угоди та бенефіціара боку продавця він не розголошує. За даними джерел Forbes на місцях, активами Astev Investment Company на сьогодні керують представники оточення Ігоря Коломойського. Крім цього, в рейдерському захопленні агрофірми «Дзержинець» і Дніпровського хлібокомбінату №2 екс-губернатора Дніпропетровщини в травні 2014 го звинувачував побіжний депутат від Партії регіонів Олег Царьов.

Першою помітною інвестицією Хомутинника в агросектор стало нарощування частки «Каскад-Інвест» в агрохолдингу Kernel до 5%, про що стало відомо в жовтні минулого року.

За словами Шахновського, сільськогосподарський бізнес присутній в портфелі фонду ще з 2005 року. На сьогодні йому належить пул аграрних підприємств з вирощування, зберігання та переробки сільгосптоварів.

Згідно з даними консалтингової компанії «Український аграрний центр», земельний банк Uniline Finance зараз становить 23 000 га в Сумській області. Також Віталія Хомутинника належать 24% акцій ПрАТ «Миколаївхліб», половина холдингу «Формула смаку» з потужностями з виробництва 120 000 тон хлібобулочних виробів на рік, і ряд невеликих хлібокомбінатів. «Після закінчення операції ми збільшимо на 32 000 га посівні площі, отримаємо елеваторне господарство і зможемо наростити обсяги виробництва хлібобулочних виробів», — описує вигоди від майбутньої покупки Шахновський.

«Ми розглядаємо придбання як недооцінених підприємств, так і активів публічних компаній в агросекторі і надалі», — анонсує Шахновський.

Forbes

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

8 березня 2016
Україна не скоро вибереться з кризи — аналітик
Статистичні результати січня свідчать про продовження кризи в українській економіці. Таку думку висловив аналітик UniCredit Bank Андрій Приходько в...
25 лютого 2016
Україна може стати аграрною наддержавою — США
Сполучені Штати Америки вважають, що Україна має потенціал стати аграрною наддержавою. Про це повідомляє посол США в Україні Джеффрі Пайєтт. ...
22 лютого 2016
На підтримку АПК планується залучити 20 млрд грн — Мінагропрод
З 2016 року Міністерство аграрної політики і продовольства України (Мінагропрод) планує залучити 20 млрд грн на підтримку малого і середнього...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...