Ринковий обіг сільгоспземель через купівлю-продаж можливий за рік
Ринковий обіг сільгоспземель через купівлю-продаж можливий за рік

Ринковий обіг сільгоспземель через купівлю-продаж може бути розпочатий після прийняття низки законів та запровадження ефективних регуляторних механізмів, що може бути зроблено протягом цього року. Про це повідомив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

За його словами, мораторій на обіг земель сільгосппризначення вже багато років «консервує» існуючу ситуацію. Земельні ділянки оформлені як приватні, проте використати всі переваги цього статусу власник не може.

Однак слід враховувати, що у разі некерованого запровадження купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення в обігу з’явиться щонайменше 105 млрд грн – 37% готівкової грошової маси в обігу (!). Це може спричинити знецінення грошей, розвиток інфляційних процесів, вилучення з реального сектора економіки значних грошових коштів, які перетворяться у інвестиції не вітчизняної економіки, а економік інших  країн.

Запровадження ринкового обігу земель повинно забезпечити розвиток сільських територій, зауважив академік. А його основними стратегічними цілями мають стати запровадження іпотеки земель з метою отримання довгострокових кредитів під заставу земельних ділянок та прав на них; підвищення капіталізації підприємств, ліквідності земель та рівня сільської зайнятості; забезпечення раціонального використання земель, а також розвиток селозберігаючих підприємств», - зауважив академік.

З урахуванням цих факторів, на думку науковців Інституту аграрної економіки, запровадження ринкового обігу земель має відбуватися у два етапи.

Перший етап – запровадження купівлі продажу земельних ділянок площею 100–200 га для однієї особи виключно для фізичних осіб, що проживають у сільській місцевості, мають відповідну освіту або досвід роботи в сільському господарстві. Невід’ємною складовою цього етапу має бути забезпечення доступу покупців до фінансових ресурсів – пільгові кредити на придбання земельних ділянок, розстрочення платежу тощо. Це дасть можливість сформувати конкурентоспроможні особисті селянські господарства та сімейні ферми. Передбачається, що перший етап триватиме 5–10 років», - поінформував Лупенко.

На другому етапі пропонується запровадити купівлю-продаж сільгоспземель площею до 500 га для фермерів – юридичних осіб та сільськогосподарських підприємств.

На думку експерта, це сприятиме формуванню конкурентоспроможних агроформувань.

Науковці Інституту аграрної економіки розробили «дорожню карту» запровадження ринкового обігу земель сільськогосподарського призначення, зауважив академік.

Вона передбачає розроблення консолідованої моделі розвитку земельних відносин, яка має відповідати загальнонаціональним інтересам та потребам країни; створення необхідної інституційно-правової бази; створення належної ринкової інфраструктури; проведення інвентаризації земель; розв’язання існуючих проблем з Державним земельним кадастром; розроблення механізму державного регулювання ринкового обігу сільгоспземель.

Для завершення земельної реформи необхідно також розробити та прийняти цілу низку нормативно-правових актів. Серед них, зокрема, закони про обіг земель сільськогосподарського призначення, про державну інвентаризацію земель, про консолідацію земель, про іпотеку земель, про заставу права оренди земельної ділянки, про зонування земель та про економічне стимулювання раціонального використання земель сільськогосподарського призначення.Запровадження зазначених регуляторних механізмів дозволить забезпечити ефективне функціонуванняринкового обігу сільськогосподарських земель через купівлю-продаж», - підсумував академік.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...