Планується проект розвитку кооперативів в Україні
Планується проект розвитку кооперативів в Україні

ФАО починає проект розвитку кооперативів професійних виробників в Україні спільно з Rabobank. Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook економіст департаменту технічного співробітництва ФАО Андрій Ярмак.

«Мова йде лише про кооперацію комерційних або професійних виробників сільськогосподарської продукції. Кооперацією власників присадибних ділянок цей проект займатися не буде», — прокоментував він.

Проектом не планується створювати жодних кооперативів, але в рамках проекту планується надання технічної допомоги існуючим кооперативам або групам виробників. Проект не буде надавати жодної фінансової підтримки кооперативам, тільки технічну допомогу.

Технічна допомога в рамках проекту буде включати в себе практичні аспекти: надання інформації про всі аспекти діяльності кооперативів, враховуючи найкращі світові практики; кілька тренінгів для керівництва кооперативів стосовно всіх аспектів діяльності; підтримка в розробці детальних бізнес-планів для трьох відібраних кооперативів, які хочуть розвивати та інвестувати в свою діяльність з залученням міжнародних експертів/маркетологів, фінансистів, технологів, тощо.

Це буде невеличкий проект, можливо найменший в історії донорства кооперативів України. Але ми сподіваємося, що його вплив буде суттєвим, бо хочемо використати обмежені ресурси максимально ефективно. Плануємо сконцентруватися на трьох проектах для того, щоб показати іншим можливі і дуже практичні шляхи розвитку», — підкреслив Ярмак.

За його словами, кооператив для них це не юридична форма, а формат спільної діяльності фермерів з метою отримання прибутку.

Це дійсно має бути спільна діяльність саме виробників і тільки виробників, і вся ця діяльність має бути абсолютно прозорою. Кооперативи, що хочуть співпрацювати з проектом, повинні: бути готові надати повну інформацію про спів-власників; бути відкритими до залучення нових членів; та бути готовими то того, щоб ділитися інформацією про розвиток проекту під час його реалізації з усіма, кому вона може бути цікавою», — зазначив він.

kurkul.com

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...