В Україні почнуть формуватися глобальні зернові монополії
В Україні почнуть формуватися глобальні зернові монополії

Поточний рік стане продовженням інерційного сценарію розвитку для української економіки, включаючи аграрний сектор. Про це в інтерв'ю УкрАгроКонсалт розповів засновник і гендиректор компанії «УкрАгроКонсалт», кандидат економічних наук Сергій Феофілов.

Зменшення виручки підприємств і подальша девальвація може привести до знецінення навіть тих інвестицій, яких ледве вистачає на підтримку стабільного рівня виробництва зерна та олійних. 

«Ймовірні сценарії показують, що Україна продовжить грати на сировинному ринку. Найбільш важлива тенденція цього ринку - це процес формування глобальних сировинних монополій, як це відбувається на ринку сирої нафти. До речі, саме угода основних нафтових країн про обсяги виробництва серйозно підняло ціни на нафту », - сказав він.

На його думку, можливе відкриття ринку землі в 2018 р може стати причиною значної активізації злиттів і поглинань аграрних підприємств, і не завжди цей процес буде прозорим.

Крім того, урожай зерна імовірний в межах 60-65 млн т, це зумовить посилення конкуренції на світових ринках і зростання проблем з ліквідністю зерна з України.

Транспортні проблеми втратять свою гостроту, залишаючись лімітуючим фактором, як для інвестування, так і для конкурентоспроможності українського зерна. Стабілізація і зростання, як українського експорту, так і експорту в цілому з Чорноморського регіону потребують нових інструментів контролю за якісними параметрами зерна і олійних культур», - вважає Феофілов.

Ціни сировинних ринків залишаться настільки ж низькими, як і в 2014-2016 рр. Експерт прогнозує повернення до колишніх низьких рівнів цін, що обумовлено високими запасами зерна, низькими темпами зростання споживання, можливістю швидкого зростання виробництва аграрної продукції.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

24 червня 2018
Щоб протистояти монополіям, необхідно розвивати кооперативи
Розвиваючи кооперативний рух, ми створимо потужну конкуренцію, завдяки чому зможемо протистояти монополіям та диктату цін. Про це повідомляє...
20 червня 2018
Українська земля перетвориться на пустелю
Монополії, відсутність інфраструктури, корупція та тінізація земельного ресурсу зроблять пустелю з квітучої української землі. Про це розповів...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...