НАБУ: у справі про махінації колишнього керівництва ДПЗКУ фігурує «відомий» російський бізнесмен
НАБУ: у справі про махінації колишнього керівництва ДПЗКУ фігурує «відомий» російський бізнесмен

У справі щодо затримання працівниками Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) колишніх працівників ДПЗКУ з’явився російський слід. Про це повідомив на прес-брифінгу директор НАБУ Артем Ситник.

«Затриманий колишній радник голови правління, керівник одного з відділів, колишній голова правління ДПЗКУ зараз знаходиться у розшуку. А також були затримані особи які були причетні до діяльності опорних фірм, через які проводилась ця корупційна схема», – повідомив директор НАБУ.

Він додав трохи деталей у цій справі.

Суть схеми складалась с двох частин: перша – одержання «відкату» за підписання контракту на реалізацію  зерна. Друга – зловживання в інтересах комерційних структур, якими керує один із відомих російських бізнесменів», – розповів Ситник.

 

За його словами, російський бізнесмен робив так, щоб в подальшому не було проведено оплату за контрактами поставок зерна. За даними НАБУ, наразі затримано чотири особи серед яких: колишній радник голови правління, керівник одного з відділів, а ще один фігурант справи (колишній голова правління ПАТ «ДПЗКУ») оголошений у розшук.

В наслідок цього державі заподіяно збитків в сумі $60 млн, чотири особи затримані їм обрано запобіжний захід тримання під вартою. Загальна сума застави 125 млн грн. На жаль, чомусь суд дуже диференційно підійшов до обрання запобіжного заходу: окремим фігурантам призначив застави, які забезпечили виконання процесуальних рішень, а до одного була обрана  застава набагато менша в порівняні з іншими – всього 5 мілн. Коли окремим фігурантам обрана застава 50 млн», - пояснив він.

Ситник додав, що всі особи хто обґрунтовано причетні до цієї справи, але й досі не затримано, знаходиться у розшуку. Імен в НАБУ поки що не називають

Нагадаємо, що 24 січня 2016 року детективи НАБУ затримали колишнього заступника голови ДПЗКУ. Під час досудового розслідування детективи бюро встановили, що у 2014 році після призначення на керівну посаду до корпорації він, разом з іншими службовими особами, організувала групу з метою особистого збагачення.

Анатолій Величко

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...