Малим виробникам допоможе система географічних зазначень
Малим виробникам допоможе система географічних зазначень

Введення в дію системи географічних зазначень, гармонізованої з європейським законодавством у даній сфері, може стати серйозним механізмом виходу на локальні та зовнішні ринки для малих та середніх виробників харчової продукції. Про це повідомила заступник міністра з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева.

«Команда Мінагрополітики завжди наголошує на тому, що нішева високоякісна продукція, у тому числі з традиційними рецептами або географічними зазначеннями, які створюють додаткову вартість, є перспективним напрямком виробництва для малого та середнього фермера чи переробника. Пілотний проект французьких колег в аналітичній фазі показав, що традиційні продукти високої якості, за умови ефективно діючої системи географічних зазначень, є цікавою для виробників нішою», - підкреслила вона.

За словами експертів, аналіз у рамках французького проекту у Львівській області показав, що як мінімум 7 регіональних продуктів мають високий потенціал щодо отримання географічних зазначень. До яких відносяться, наприклад, мед, бринза, квасоля Яско та чорниця карпатська.

Наступними кроками в рамках даного проекту має бути робота з виробниками для підтримки та супроводу колективних дій з валоризації та комерціалізації їх продукції, розвитку відповідних технологій переробки, напрацювання спільно з міністерством необхідних змін до законодавчих актів.

«Міністерство буде підтримувати даний проект і надалі. Ми сподіваємось, що він може бути поширений певною мірою й на інші регіони, у яких виробники зможуть скористатись даними напрацюваннями»,- резюмувала Трофімцева.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

21 грудня 2018
В Україні розпочали реєстрацію першого українського продукту з географічним маркуванням – гуцульської овечої бриндзі
В Україні розпочато реєстрацію першого продукту із захищеним географічним зазначенням походження: 19 грудня 2018 року до Мінекономіки подано заявку...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...