Земельну реформу пропонують проводити у два етапи
Земельну реформу пропонують проводити у два етапи

Національна академія аграрних наук (НААН) розробила систему заходів для проведення земельної реформи. Детальніше про них під час парламентських слухань розповів президент НААН Ярослав Гадзало.

«Стримування земельної реформи призупинило розвиток сільського господарства та не дозволило розвинути приватну ініціативу селян. Урегулювання цього питання, за оцінкою вчених, врегулює не тільки купівлю-продаж, а й дасть можливість створити систему кредитування для середнього та дрібного виробника. Неодмінно потрібно подбати й про охорону земель та правильне їх використання. Земля — це не тільки виробничий ресурс», - говорить він.

Гадзало підкреслив, що через затримку земельної реформи «до української землі не мають доступу малі та дрібні фермери, розвивається монополізм, спотворюється наявна система оподаткування, спостерігається деградація ґрунтів, розвивається соціальне зубожіння».

Президент НААН пояснив, що українські науковці зробили «дорожню карту» та запропонували два етапи вільного ринку.

Перший етап передбачає: ринок землі має бути підпорядкований заможним селянам; — у законодавстві треба прописати умови для того, щоб селянин думав про придбання та оренду землі, а не про її продаж; — протягом 3—5 років землю можуть купувати лише фізичні особи; — обмежити кількість землі у власності однієї особи (100—200 га).

Другий етап: — лібералізація ринку землі з визначенням землі, яка може концентруватися у руках юридичної особи; — держава не повинна усуватися від управління земельними ресурсами. Виконання 14 ст. Конституції, яка передбачає, що земля перебуває під особливою охороною держави. Площа деградованих і малородючих земель в Україні — біля 10 млн га, щорічні втрати від цього — 1,5 млрд євро; — доцільно було б виділяти кошти на збереження ґрунтів та покращення їхнього стану; — всі законодавчі ініціативи щодо землі повинні стати складовими одного закону — Земельного кодексу України; — відкриття обігу земель можливе лише після врегулювання всіх законодавчих питань; — варто удосконалити державне управління земельними ресурсами. Вся відповідальність має бути передана в Держгеокадастр; — усунення громад від вирішення земельного питання — велика стратегічна помилка; — важливим кроком є проведення інвентаризації та розмежування державної, приватної та комунальної власності.

Нагадаємо, міністр аграрної політики і продовольства Тарас Кутовий повідомив, що законопроект «Про обіг земель сільськогосподарського призначення» має бути підготовлений у березні 2017 року.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...