На фермах скоротили поголів’я свиней і ВРХ на 20%
На фермах скоротили поголів’я свиней і ВРХ на 20%

Середні і невеликі ферми за останні кілька років скоротили поголів'я свиней до 20% і також до 20% — великої рогатої худоби. Про це повідомляє «Ліга.net».

В офіційній статистиці скорочення поголів'я виглядає меншим за рахунок декількох десятків лідерів ринку, які ще за інерцією реалізовували свої плани нарощування поголів'я.

Ті ж ферми, які складають основу виробництва м'ясо-молочної продукції, поступово йдуть з ринку, і ця тенденція триває. А великі виробники вже призупинили плани розширення бізнесу.

Якщо до девальвації 2014 р. рентабельність інвестицій в свинарство по року сягала більше 100% (рівень 2010-2013 р.р., коли почали масово інвестувати в цю галузь), то сьогодні — не більше 20-30%. І це «при жорсткій диктатурі технології». Ті, хто не дотримується елементарних правил годування і вакцинації — вже давно в збитках. Схожа ситуація і з молоком.

З урахуванням всіх ризиків і специфіки бізнесу, наприклад, курсових коливань і відповідно цін на корми, ветпрепарати, енергоносії (газ, електроенергія, нафтопродукти), закупівельних цін на ринку на свинину (залежність від цін на м'ясо птиці) і молоко (сезонність), непередбачуваного держрегулювання — рентабельність невисока. Свого роду страховка від збитків є тільки у інтегрованих з рослинницьким бізнесом тваринницьких комплексів, або у тих, у кого великий запас міцності за рахунок інших, неаграрних підприємств.

Уже зазнають збитків бізнеси і через нові способи шахрайства середньої ланки, яка за рахунок змови з постачальниками кормів і ветпрепаратів закуповує фальсифіковану кормову сировину і ліки або списує недопоставлені їх обсяги, або купує «пустушки», які не дають користі, а лише вимивають гроші з бізнесу. Недоотримані прирости і надої при рівних витратах — збільшують собівартість, а часто призводять до прямих збитків, які багато власників помічають занадто пізно, коли вже простіше закрити бізнес. Якщо в 2017 р. при інших ризиках залишиться хоча б половина діючих зараз невеликих і середніх підприємств — це буде велике досягнення.

kurkul.com

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...