Козаченко: Якби всі платили податки, як аграрії, Україна б розбагатіла
Козаченко: Якби всі платили податки, як аграрії, Україна б розбагатіла

Українські аграрії сплачують до бюджету податків набагато більше, ніж представники інших реальних секторів економіки. Про це повідомив у блозі на AgroPolit.com народний депутат України, президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.

Таким чином сума у 5,5 млрд грн, які «вдалося випросити у держави» на дотації аграріям, виглядає абсолютно мізерною.

«Чому сума становить саме 5,5 млрд гривень? Держава вирішила, що дасть 1% вартості валової продукції АПК на дотації. Але чомусь держава забула, що 17% вартості валової продукції – це те, що агросектор сплачує державі у вигляді податків і зборів», - зазначає президент УАК.

За його словами, якби 17% від вартості своєї валової продукції сплачували податків, наприклад, металурги, енергетики чи хімічна промисловість, «Україна була б вже дуже багатою».

Цікаво, що сума, яку в цьому році отримають українські аграрії по «обрізаному» спецрежиму ПДВ, достеменно не відома.

Чомусь ніхто ніколи не отримав від фіскальної служби офіційну відповідь на просте запитання: скільки реально зараз аграрії отримують коштів по «обрізаному» спецрежиму? Один раз нам кажуть одну суму, другий раз – іншу. Але точно ніхто не знає», - звертає увагу Козаченко.

Ось чому 5,5 млрд, виділені на підтримку аграріїв, насправді є «перемогою» в лапках, додає президент Української аграрної конфедерації.

Нагадаємо, сума, яку у 2016 році аграрії перерахують до державного бюджету, становить близько 93 млрд грн.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

12 липня 2017
Земельні податки сплачуються з 17,4 млн га – точка зору
В Україні податки сплачуються лише із 17,4 млн га земель, які перебувають в обробітку. Про це повідомив під час засідання аграрного комітету у...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...