Прем'єр-міністр України підтримує земельну децентрацізацію
Прем'єр-міністр України підтримує земельну децентрацізацію

Землі поза межами населених пунктів мають бути передані в управління об'єднаних територіальних громад, і Уряд готовий внести відповідний законопроект до Парламенту. Про це повідомив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, відкриваючи Форум об’єднаних громад у четвер.

"Треба завершити прийняття необхідного законодавства для забезпечення можливості для вашого розвитку [об'єднаних територіальних громад]. Треба не дати політиканам спекулювати на питанні управління земельними ресурсами. Усі землі мають бути передані в управління об'єднаних територіальних громад", - заявив він.

Уряд вніс відповідну пропозицію, і проект Закону №4355 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель" був прийнятий у першому читанні у квітні 2016 року. Під час підготовки до другого читання до цього законопроекту "почали нав'язувати інші сільські ради", зауважив Володимир Гройсман. На переконання Прем'єр-міністра, "це дешевий популізм, спекуляція" і прагнення відібрати мотивацію до добровільного об'єднання громад і знищити реформу.

"Наше завдання - і Уряд готовий це зробити - подати окремий законопроект, в якому буде написано, що усі землі передаються в управління об'єднаним територіальним громадам", - наголосив Гройсман.

Глава Уряду також запропонував спільно з органами місцевого самоврядування та об'єднаними територіальними громадами сформувати порядок денний для українського Парламенту: визначити 3, 5, 7 законів щодо об'єднання територіальних громад, управління земельними ресурсами, вирішення інших існуючих проблем, та запропонувати розглянути їх у січні-лютому 2017 року. Володимир Гройсманпереконаний, що народні депутати та Голова Верховної Ради України підтримають такий пакет законопроектів.

Урядовий портал

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...