ОПЗ звинувачує у провалі приватизації Фонд держмайна
ОПЗ звинувачує у провалі приватизації Фонд держмайна

Фонд держмайна перерахував 77,89 млн грн до фонду державного бюджету України, що складає 0,45% від запланованих на 2016 рік 17,1 млрд грн. Про це повідомив у своєму блозі перший заступник директора ПАТ "Одеський припортовий завод" Микола Щуриков.

За його словами, приватизація ОПЗ могла серйозно переламати ситуацію, але після "численних маніпуляцій, на які закривало очі керівництво ФДМ", стартова ціна заводу опустилася до 5,16 млрд грн

"Усі заяви ФДМ, про те що готові понизити стартову ціну ОПЗ усупереч рекомендаціям оцінювача, були маніпуляцією і усім було очевидно, що торгу нема, а якщо є, то під конкретного "зрозумілого" покупця", - написав Щуриков.

Він підкреслив, що реальних інвесторів, готових "викласти за ОПЗ 5 млрд розполохала спрямована на пониження вартості інформаційна кампанія". Проте, якби конкурс відбувся, бюджетний план все одно не був би виконаний.

Провал приватизації- 2016 - це вже не моя суб'єктивна оцінка, а факт, що відбувся. Про роль в ній безпосередньо ФДМ, заявили представники потенційних покупців ОПЗ - в "Укрнафтобурінні" і компанії DCH вказують на пасивність відомства Ігоря Білоуса і затягування "паперових" питань. Безпосередньо мало хто ризикне назвати ситуацію саботажем. Можливо, приватизація ОПЗ виглядала б як саботаж, якби інші об'єкти приватизації без проблем знаходили інвесторів - проте поки можна говорити про повний провал по усіх фронтах приватизації. Це наводить на думку про бездарність управління, а не саботаж", - заявив перший заступник директора ОПЗ.

Так, в жовтні, коли був оголошений новий конкурс з продажу ОПЗ, були також анонсовані аукціони з продажу 96,129% акцій тернопільського ВАТ "Оріон" і 95% АТ "Дніпрометробуд", яке, у свою чергу, намагалися продати вже утретє. 7 грудня обласне відділення ФДМ відзвітувало про те, що конкурс не відбувся через відсутність заявок. З тієї ж причини не відбулися торги і 30 вересня, і 31 жовтня. Історія з тернопільським радіозаводом "Оріон" аналогічна : провал конкурсу в липні, мінус 20 млн грн до стартової ціни.

Під кінець 2016 року повинні були відбутися конкурси з продажу "Хмельницькобленерго", "Миколаївобленерго", "Харківобленерго", "Тернопільобленерго", "Запоріжжяобленерго" і "Черкасиобленерго". Їх пакетний перенесли на початок 2017 року.

Причиною відстрочення стало те, що в Україні так і не запрацювало стимулююче регулювання енергопостачання.

Навесні представник ЄБРР Шевки Аджунер попереджав, що приватизація є єдиним можливим чинником відновлення української економіки в умовах відсутності великих іноземних інвестицій. Треба сказати, що український ВВП росте відповідно до прогнозів (1,2% на початок листопада), але це те в'яле зростання, що не дотягує навіть до рівня однієї з найбідніших країн ЄС Румунії", - відмітив Щуриков.

За його словами, приватизація-2016 провалилася, але майбутній рік "дасть шанс виправити деякі помилки".

Головне, щоб чиновники перестали плутати дружню по відношенню до інвесторів приватизацію з адресним продажем, а спецслужби - "кошмарити" підприємства в стилі голлівудських бойовиків", - підсумував Щуриков.

Еспресо

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...