Крулько: Децентралізація по-українськи: однією рукою дають, іншою забирають
Крулько: Децентралізація по-українськи: однією рукою дають, іншою забирають

“Батьківщина” наполягає на комплексному підході у проведенні реформи децентралізації, тоді вона буде справді добровільною, чесною і справедливою. Про це повідомляє народний депутат від “Батьківщини” Іван Крулько під час “Свободи слова” на ICTV.

За його словами, сьогодні об'єднання територіальних громад відбувається фактично примусово позбавлення сіл, селищ і міст районного значення фінансових ресурсів, зокрема ПДФО.

Як зауважив Крулько, спочатку людям кажуть «об`єднуйтесь», обіцяють додатковий ресурс», а на наступний рік змінюють правила гри.

«Однією рукою дають, а іншою забирають. Приміром, громадам надали повноваження з ремонту доріг місцевого значення, а у бюджеті на наступний рік скасували 5% місцевий акциз, що дозволяв акумулювати кошти і спрямовувати їх на дороги. Також Уряд планує скоротили освітню та медичну субвенції, перекладаючи витрати за комунальні послуги медичних та освітніх закладів та зарплати технічних працівників на місцеві бюджети», - пояснив він.

Крім того, народний депутат навів приклад несправедливого розподілу податку з доходів фізосіб (ПДФО), що є базовим з наповнення бюджетів місцевих громад, між селами, селищами, містами районного та обласного значення, об’єднаними громадами.

Приміром, селам, селищам і містам районного значення надходження від ПДФО знизили з 25% до нуля, містам обласного значення з 75 до 60%, а об’єднаним громадам 60% ПДФО залишається у місцевому бюджеті. За таких умов добровільне об'єднання автоматично перетворюється на добровільно-примусове, бо села, селища та міста позбавляють ресурсу, резюмував він.

На його думку, в Україні сьогодні всі міста поділені на два сорти. Міста обласного значення зі старту отримують 60% податку з доходів фізичних осіб, тоді як міста районного значення - нуль. Це при тому, що місто обласного значення може мати 8-10 тисяч жителів, а місто районного значення — 30 тисяч і більше. Приміром, у Київській області Бориспіль або Бровари отримують 60% ПДФО, а Вишневе або Васильків — 0%. Чи це справедливо?, риторично аргументував несправедливість народний депутат.
Ще однією великою проблемою, яку може спровокувати децентралізація, на думку Івана Крулька, може стати земельний хаос. Його може спровокувати відсутність у громади права розпорядження землею поза межами населених пунктів.

«Поки не буде прийнято закону, за яким громада розпоряджається всією землею, у нас будуть не сірі плями, а чорні діри, якими будуть розпоряджатись навіть різні органи влади з різних районів у межах однієї об'єднаної громади», - пояснив він.

За його словами, «Батьківщини» зареєструвала відповідний законопроект, щол зніме цю проблему. За ним землею поза межами населених пунктів розпоряджатиметься громада.

«Батьківщина» виступає за справжню децентралізацію, нагадав він і закликав владу допомогти новоствореним громадам та новообраним головам повноваженнями і ресурсами, що не лише сприятимуть місцевому розвитку, а й зміцненню країни.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

8 травня 2019
Як 806 об'єднаним громадам ефективно використати 2,1 млрд грн бюджетних субвенцій у 2019 році?
24 квітня 2019 року уряд надав бюджетну субвенцію на розвиток об’єднаних територіальних громад в обсязі 2,1 млрд грн. Субвенцію...
12 січня 2017
Децентралізація під лупою: невиконане «домашнє завдання» перенесли на 2017 рік
2016 рік відзначився декількома серйозними подіями, які свідчать про реформування України. Це й початок судової реформи, і створення НАБУ, й...
2 січня 2017
Володимир Гройсман: місцеві бюджети виростуть на 25%
Фінансування місцевих бюджетів збільшиться на четверть. Про це повідомив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.   «Ми маємо майже +...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...