Ринки Східної Африки перспективні для українських експортерів
Ринки Східної Африки перспективні для українських експортерів

Відбувся офіційний візит української делегації високого рівня до Республіки Кенія та Об'єднаної Республіки Танзанія на чолі із заступником міністра економічного розвитку і торгівлі України - Торговим представником України Наталією Микольською, заступником міністра аграрної політики та продовольства України Ольгою Трофімцевою. До складу делегації також входили представники Держпродспоживслужби. Про це повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби.

Під місії до Кенії відбувся ряд зустрічей з компетентними органами в сфері ветеринарного та фітосанітарного регулювання імпорту продукції. Зокрема, українські фахівці провели переговори з представниками Кенійської інспекційної служби з охорони здоров'я рослин KEPHIS. Під час зустрічі обговорювалися основні пріоритети розвитку співпраці, фітосанітарні вимоги щодо експорту продукції рослинного походження з України та поглиблення торгово-економічного співробітництва.

Співрозмовники висловили взаємний інтерес в експорті/імпорті продукції: кенійці висловили зацікавленість в імпорті з України зерна, борошна, яблук, сокових концентратів, насіння та кормів для птахівництва і рибництва, а для України цікавим може бути збільшення імпорту кави, чаю, екзотичних фруктів, таких горіхів як макадамі та зрізаних квітів з Кенії. У рамках місії представники української делегації ознайомилися з роботою лабораторії при KEPHIS.

У рамках зустрічі представників української делегації зі спеціалістами Ветеринарної служби (DVS) були обговорені питання потенційного експорту з України до Кенії продукції тваринного походження. Також українські фахівці ознайомилися з ветеринарними вимогами та процедурою отримання дозвільних документів.

Під час цієї зустрічі піднімалися питання українського експорту м'ясних продуктів, зокрема м’яса птиці та свинини на ринок Республіки Кенія. У свою чергу Кенійська сторона висловила готовність імпортувати український мед та бджолиний віск, а також розглядає можливість обміну досвідом та технологією в галузі бджільництва.

Під час зустрічі з Кенійським бюро стандартів (KEBS) українські спеціалісти отримали детальну інформацію щодо сертифікації для наших експортерів. Під час B2B зустрічей була можливість поспілкуватися з місцевими імпортерами.

Під час візиту української торгової місії до Танзанії, зокрема, відбулися зустрічі з Танзанійським бюро стандартизації (TBS) та Танзанійською службою з безпечності харчових продуктів та лікарських засобів (TFDA), на яких обговорювались питання за процедурою реєстрації в TFDA та тестування зразків продукції для отримання дозволу на імпорт. Разом з цим, надано інформацію з отримання сертифіката відповідності та марки якості для експортерів. Зазначалося, що вся продукція, яка потрапляє під регулювання, повинна бути сертифікована. Експортер отримує сертифікат відповідності терміном на 1 рік, також експортер несе відповідальність за якість своєї продукції. Якщо марка якості (mark of quality) вже є у експортера, тоді немає необхідності проходити процедуру за програмою PVoC (Pre-export Verification of Conformity to Standards – передекспортна перевірка на відповідність стандартам).

Представники танзанійського бізнесу висловили свою готовність до співпраці у сфері поставок добрив, обладнання з виробництва та обслуговування сільгосптехніки, виробництва та переробки соняшникової олії, цукру, чаю, томатів. Танзанія пропонує українським експортерам широкі можливості на спільному ринку COMESA.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...