Фермерам не додали 40% компенсацій через АЧС
Фермерам не додали 40% компенсацій через АЧС

На сьогодні ситуація з африканською чумою майже не контрольована, а також є проблема із компенсацією людям коштів за знищене поголів’я. Про це повідомила віце-президент Асоціації свинарів України Оксана Юрченко.

За її словами, компенсувати населенню збитки через АЧС повинна держава.

“На сьогодні здійснено близько 60% компенсації, ще 40% — підвисло у повітрі. Тому і маємо наступну ситуацію: як тільки хтось почув про підозру чи випадок, всіх цих тварин одразу на тачечки і розвозять, або ріжуть - і вони м’ясом розходяться. Таким чином ця продукція мандрує Україною. І таким показовим місяцем став серпень цього року, коли за місяць сталося майже 40 випадків, при чому всі вони були у присадибних господарствам, при чому у 10 областях.
Спалахи стріляли скрізь і всі все розуміли, що тут уже не дикий кабан основна причина того, а що наростилася ця критична маса континенованої продукції, яка почала стріляти”, — сказала вона.

Експерт наголосила, що значну роль у поширенні африканської чуми відіграють саме спроби приховати хворобу.

Нагадаємо, Юрченко також розповіла, що на сьогодні проблема спалахів АЧС в Україні носить комплексний характер: якщо раніше захворювання стосувалося переважно дикої фауни, то на сьогодні у переважній більшості випадків спалахи АЧС фіксують у присадибних ділянках.

За словами Тригубенка, профільні відомства лишили фермерів сам на сам з катастрофічними наслідками АЧС.
Загалом експорт свинини за 9 міс. поточного року впав у 20 разів. АЧС позбавила українську економіку більше 1 млрд грн.

UNN

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...