ДПЗКУ та ССЕС домовилися про розвиток проекту
ДПЗКУ та ССЕС домовилися про розвиток проекту

ПАТ “ДПЗКУ” та китайська корпорація ССЕС домовилися розширити список спільних проектів, які виконуватимуться в рамках співпраці між українською та китайською компаніями. Про це в ході прес-брифінгу повідомив в.о. голови Правління ПАТ “ДПЗКУ” Олександр Григорович.

Зокрема, в рамках нових проектів компанії домовилися про закупівлю засобів захисту рослин, придбання вагонів-зерновозів, модернізацію та придбання корабля-довантажувача, поставки нових видів продукції до Китаю та в країни, в яких представлена компанія ССЕС, модернізацію та будівництво лінійних елеваторів ДПЗКУ, модернізацію Миколаївського портового елеватора та Одеського зернового терміналу, а також будівництво зернового терміналу у м.Чорноморськ Одеської області.

За словами Григоровича, проект відбуватиметься у три етапи. Перший етап проекту - реєстрація та придбання в Україні засобів захисту рослин.

Перший крок - реєстрація 8 препаратів на суму в $ 4 млн. Плануємо протягом 2017 року додатково зареєструвати 30 препаратів і таким чином вийти на суму в $ 19 млн. Для себе ставимо завдання, що 2018 рік передбачає збільшення масштабів проекту”, - відзначив в.о. голови ДПЗКУ.

Наступний крок у рамках першого етапу - придбання 3 тис. вагонів-зернововзів у Крюківського вагоноремонтного заводу.

Потенціал заводу дозволяє виготовити 3 тис. вагонів протягом 2017-2019 рр. У 2017 році передбачається 500 вагонів, у 2018 - 1,000 і 1,500 у 2019. Ми обговорюємо питання 500 вагонів. Попередня вартість проекту - $20 млн. Завод пропонує 45 днів формування замовлення, передоплата 50 % і протягом 30 днів поставка 100 вагонів. Фактично, ці 500 вагонів ми можемо отримати протягом 6 місяців”, - прокоментував Григорович.

В рамках другого етапу компанії домовилися про купівлю та модернізацію корабля-довантажувача та модернізацію лінійних елеваторів. Втім, за словами Григоровича, фінансові та інші умови реалізації цього проекту ще узгоджуються.

На третьому етапі ССЕС профінансує модернізацію Миколаївського портового елеватора та Одеського зернового терміналу.

Для китайців пріоритетом є модернізація Миколаївського портового елеватора. Вони готові інвестувати $75 млн. Це дасть нам можливість вдвічі збільшити потужність зі зберігання - до 140 тисяч тонн і вп’ятеро збільшити обсяги перевалки - до 3,5 млн тонн. Проект китайці готові фінансувати за рахунок власних коштів”, - зазначив керівник ДПЗКУ.

Окрім цього, ССЕС інвестує $25 млн в реконструкцію Одеського зернового терміналу, що в результаті збільшить обсяги зберігання до 160 тис. т, а об’єми перевалки до 3 млн т.

ДПЗКУ також має намір побудувати новий зерновий термінал у м. Чорноморськ. Вартість будівництва оцінюється в $134 млн. Будівництво терміналу дозволить зберігати 300 тис. т зернових та перевалювати до 5 млн т в рік.

Григорович також наголосив, що компанія досі має проблеми з експортом зерна до Китаю. За його словами, основна перешкода - недоотримання необхідної кількості вагонів для перевезення зернових, а саме 37% заявлених вагонів.

Нагадаємо, у 2012 році ПАТ “ДПЗКУ” уклала кредитну угоду з Ексімбанком Китаю на суму $1,5 млрд і 15-ти річну Генеральну угоду з китайською корпорацією ССЕС на експортні поставки зерна.

Олександр Ярощук, AgroPolit.com

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...