Гройсман заявив про відродження українського тракторобудування
Гройсман заявив про відродження українського тракторобудування

Прем'єр-міністр України визнав, що сільськогосподарське машинобудування в країні перебуває в стані глибокої кризи. Про це повідомив Володимир Гройсман 2 грудня в Києві, під час свого виступу на Другій міжнародній торгово-промислової конференції «Зони вільної торгівлі: можливості та виклики для України і партнерів».

«Доопрацювати "до ручки", що, врешті-решт, українського трактора не існує», - сказав прем'єр.

Галузеві експерти вважають, що до такого висновку політика підштовхнула ситуація, яка складається на ПАТ «Харківський тракторний завод» - найбільшому вітчизняному підприємстві сільськогосподарського машинобудування, колись забезпечував відповідною продукцією потреби агропромислового комплексу усього Радянського Союзу.
Зараз, починаючи з березня 2016, завод не діє через необгрунтований тиск, що чиниться різними структурами. Новий інвестор, який взяв на себе відповідальність за відродження легендарного підприємства, висловлює зацікавленість у модернізації ХТЗ, проте блокування третіми сторонами роботи заводу не дають можливості відновити виробництво.

Крім того, сьогодні тут складається загроза втрати унікального кадрового ресурсу - незважаючи на те, що новий власник з власних коштів погасив всю накопичену до його приходу заборгованість із зарплати, цінні працівники підприємства починають звільнятися. Політики найвищого рівня неодноразово висловлювали свою підтримку ХТЗ.
Про необхідність влади втрутитися в ситуацію в різні періоди говорили міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, секретар Національної інвестиційної ради Борис Ложкін, представники регіонального самоврядування та ін. Про стан справ на виробництві інвестор говорив під час особистих зустрічей з Президентом України Петром Порошенко, послом США в Україні Марі Йованович, а також з її попередником Джеффрі Пайеттом. Підтвердженням наявності підтримки на найвищому рівні експерти почули і в сьогоднішній заяві Володимира Гройсмана.

Я думаю, що в наступному році буде якісний конкурентний трактор, який можемо використовувати десятками тисяч одиниць в сільськогосподарській діяльності. Це буде означати, що в машинобудування починається відновлення. Ми створюємо додаткову вартість, ми створюємо нові робочі місця», - зазначив прем'єр-міністр України.

В цілому, така позиція повністю збігається в раніше озвученими Володимиром Гройсманом тезами про значимість сільськогосподарського машинобудування для вітчизняної економіки.

У нас є величезна потреба в українських тракторах. Десятки тисяч одиниць нам потрібні сьогодні на полях України, а ми поки що не можемо їх проводити, хоча потужності у нас є», - заявляв прем'єр-міністр у вересні поточного року.

Агро Перспектива

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

9 січня 2019
Херсонський машинобудівний завод збирає трактори з китайських комплектуючих
Херсонський машинобудівний завод налагодив збирання тракторів з комплектуючих китайської компанії First Tractor. Про це пише «Голос...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...