Кутовий розповів про розподіл бюджету-2017 для АПК
Кутовий розповів про розподіл бюджету-2017 для АПК

Мінагрополітики планує імплементувати у 2017-2021 щорічний обсяг коштів державного бюджету України не менше 1%. При цьому 20% цієї підтримки використовується товаровиробниками для закупівлі у вітчизняних виробників с/г техніки та обладнання. Із них у 2017 році 10%, у 2018 році – 15%.

Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства Тарас Кутовий.

«На підтримку птахівництва буде виділено не більше 2 млрд грн. Додатково на підтримку машинобудування виділять 500 млн грн, які фактично і будуть програмою компенсації вартості української с/г техніки. Попередньо на здешевлення кредитів 300 млн грн. І у Фонд гарантування – 700 млн грн. Це новий інструмент, який дасть можливість невеликим гравцям стати суб’єктами кредитування і інших фінансових програмах», - повідомив Кутовий.

Проте, підтримка Фонду гарантування буде залежати від альтернативних джерел, які зараз обговорюються з Верховною Радою. «Ці кошти ми спрямуємо на погашення кредиторських заборгованостей, що є – більше 700 млн», - сказав він.

Крім того, Мінагрополітики планує запровадити 2 напрямки підтримки: акумуляція для надання підтримки тваринницької галузі, вирощування фруктів, ягід, овочів тощо.

«4 млрд грн направляємо на акумуляцію відшкодування ПДВ. Тобто суми до сплати ПДВ, які будуть виникати у платників компенсуватиметься як пряму підтримку від держави», - повідомив Кутовий.

За його словами, це дасть можливість уникнути негативних наслідків від переходу зі спецрежиму ПДВ для цих галузей агросектору.

«Ця сума буде розбита на 12 місяців для рівномірного розподілення протягом року, оскільки є виробничі цикли і різні групи виробників», - зазначив міністр.

Також Кутовий зазначив про додаткові групи підтримки, які Мінагрополітики хотіли б відстояти: на протиепізоотичні заходи (195 млн. грн), на реформування територіальних органів рибохорони, на виплати мінімальних зарплат науково-технічним закладам у сфері Мінапк (14,3 млн грн), на ведення лісового господарства і проведення інвентаризації лісів.

Дізнавайтеся першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого каналу в Telegram. Щоб підписатися – перейдіть за посиланням. Обіцяєм надсилати тільки найважливіші новини!

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

6 грудня 2016
Березовська: Із прийняттям закону Кутового про органіку збільшиться кількість виробників
Прийняття законопроекту міністра аграрної політики та продовольства Тараса Кутового про органічне виробництво підвищить захищеність ринку. Про...
3 грудня 2016
Кутовий: ДПЗКУ має більш ефективно використовувати логістичні потужності
Міністр аграрної політики та продовольства Тарас Кутовий заявив про те, що ДПЗКУ має ефективніше використовувати наявні елеваторні і логістичні...
25 жовтня 2016
Бюджет-2017 планують подати через два тижні
Уряд повторно внесе проект закону про державний бюджет на 2017 рік на розгляд парламенту через два тижні. Про це повідомив прем’єр-міністр...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...