Іноземні інвестиції в агропродовольчу сферу значно знизились
Іноземні інвестиції в агропродовольчу сферу значно знизились

Процес відпливу іноземного капіталу з агропродовольчих секторів економіки України, що був викликаний війною та іншими негативними чинниками, у 2016 році призупинився. Про це повідомляє завідувач відділу інвестицій Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Микола Кісіль. 

За повідомленням Державної служби статистики України, загальний обсяг іноземного акціонерного капіталу у сільському, лісовому і рибному господарстві на початок жовтня 2016 року склав $ 517,8 млн, що на 3,1% більше, ніж на початок року.

«У поточному році зацікавленість інвесторів до харчової промисловості зросла, зауважив експерт.
Прямі іноземні інвестиції у виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів за січень-вересень 2016 року зросли на 1,5% і склали $2477,8 млн. Іноземні інвестиції у сільське господарство у цьому році спрямовувалися переважно на будівництво тваринницьких комплексів», - поінформував він.

За його словами, про можливість подальшого зростання інвестицій в агропродовольчі сектори економіки України свідчать наміри іноземних компаній вкладати капітал у виробництво м’ясної та молочної продукції, виробництво та експорт олії, на закладку багаторічних насаджень, будівництво картопле-, овоче- та фруктосховищ, створення об’єктів з виробництва і використання біогазу, сироваріння тощо.

Зацікавленість щодо придбання українського агробізнесу проявляють кілька великих інвестиційних фондів з Європи, США і арабських країн. За оцінками науковців Інституту аграрної економіки, у найближчій і середньостроковій перспективі основним джерелом надходження іноземного капіталу в агропродовольчі сектори економіки будуть різні види іноземних кредитів. Проте іноземні інвестори поки що недооцінюють перспективи створення в Україні різноманітних потужностей з виробництва, перероблення та експорту агропродовольчої продукції», - підсумував Кісіль.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

6 січня 2017
Кутовий: За 9 місяців 2016 агросектор забезпечив більше 50% приросту капітальних інвестицій в економіку
У загальному обсязі приросту капітальних інвестицій по Україні за січень-вересень 2016 року частка агропродовольчого сектору економіки становить...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...