Шлях до великої приватизації буде відкрити — парламент
Шлях до великої приватизації буде відкрити — парламент

Верховна Рада України проголосувала у 2-му читанні законопроект № 2319а-д, який відкриває шлях до конкурентної, прозорої та професійної приватизації державних підприємств у 2016 році.

Законопроект скасовує обов’язковий продаж через біржу 5—10% акцій держпідприємств груп «В» та «Г» перед приватизацією, забороняє участь у приватизації фізичних та юридичних осіб держави-агресора, дозволяє уряду залучати радників до приватизації, розширює вимоги до розкриття інформації щодо потенційних покупців та дозволяє вирішувати спори щодо об'єктів приватизації у міжнародному комерційному арбітражному суді.

“Прийнятий законопроект 2319а-д захищає національні інтереси України та дозволяє почати зразкову приватизацію вже у першому півріччі”, — зазначив старший радник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Адомас Аудіцкас.

Законопроект № 2319а-д скасовує обов’язковий продаж через біржу 5–10% акцій держпідприємств перед приватизацією. Ця норма вводилась як інструмент оцінки вартості всього пакету, але фактично не працює через низьку ліквідність на українському фондовому ринку. Крім того, роздроблення пакету акцій створює ризики блокування приватизації.

По-друге, законопроект забороняє допускати до приватизації в якості покупців фізичних та юридичних осіб держави-агресора, чи держави, проти якої введено санкції. Ці обмеження фактично закривають шлях до участі російського капіталу у приватизації українських активів, що в сучасних умовах є питанням національної безпеки.

По-третє, законопроект дає можливість уряду залучати до приватизації держпідприємств радників на конкурсній основі, а також дозволяє оплачувати їхні послуги не тільки з державного бюджету, але й з інших джерел, у тому числі, технічної допомоги від міжнародних організацій.

По-четверте, законопроект розширює вимоги щодо розкриття інформації про покупців підприємств, що приватизуються. Закон вимагатиме від потенційних покупців з-поміж юридичних осіб розкривати інформацію про кінцевих власників і бенефіціарів, а від фізичних осіб — розкривати власні доходи.

Законопроект дозволяє органу приватизації включати в приватизаційні договори купівлі-продажу об'єктів приватизації положення про вирішення спорів у міжнародному комерційному арбітражному суді.

AgroPolit.com

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

3 березня 2016
Ігор Білоус: Теоретично цього року можемо продати 26 аграрних підприємств. Але зробити це зможемо не раніше червня
До кінця 2016 року Мінагропрод планує передати всі державні підприємства на приватизацію у Фонд державного майна України (ФДМУ). Адже сьогодні ці...
26 лютого 2016
Готовність до масштабної приватизації як методу боротьби з корупцією є у міністра Павленка — Вашадзе
Масштабна, прозора і максимально швидка приватизація держпідприємств — єдиний правильний метод боротьби з корупцією в державному секторі....
11 лютого 2016
Уже 86 аграрних підприємств готові до приватизації (орієнтовний перелік) — Павленко
Міністерство агарної політики і продовольства України (Мінагропрод) озвучило приватизаційні плани на 2016 рік. Про це в ексклюзивному інтерв’ю...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...