Рейдери знищили частину виноградників на Одещині
Рейдери знищили частину виноградників на Одещині

Зловмисники викорчували бульдозером частину виноградників одеського француза-винороба Крістофа Лакарена, що вже 11 років займається виноградарством та виноробством у селі Шабо Одеської області. Про це повідомляє Укрінформ.

Невідомий бульдозерист знищив 40-річні кущі виноградника на орендованій території, коли він був у дорозі до Одеси на чергову податкову перевірку.

"Я був уже по дорозі до Одеси на чергову податкову перевірку, які поновилися останнім часом, коли дружина зателефонувала й розповіла, що бульдозер почав викорчовувати наш виноград. Вона викликала поліцію. Склали протокол. Я в повному шоці, бо вирощую виноград на законно орендованій землі, і термін дії оренди закінчується в 2022 році", - сказав він.

За словами винороба, що є виробником авторських вин під егідою Інституту виноградарства і виноробства імені Таїрова, "це акт рейдерства - хтось, напевне, хоче забрати землю під забудову".

Лакарен звернув увагу, що знищення частини виноградників збіглося у часі з поновленими перевірками господарства податківцями, претензіями з боку інших владних установ.

Від мене знову вимагають експертизу вироблюваних вин, хоч повний комплекс лабораторних досліджень можна отримати в Таїровському інституті. Це один крок вперед і три назад. А Європа - це не так. Вони не знищують дрібних виробників і конкуренцію. Боюся, що через пару тижнів можу опинитися взагалі без виноградників, і мені доведеться виїхати", - додав винороб, що свого часу переробив під житло залишену колгоспну будівлю, перевіз із Франції родину, отримав ліцензію на виноробство.

Лакарен звернувся до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням "захистити його бізнес", нагадавши, що під час останнього перебування у Франції голова уряду гарантував безпеку французьких інвестицій, які стикаються з "рейдерством" в Україні.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

24 серпня 2017
Названо області-лідери з вирощування винограду в Україні
Перше місце по Україні за виробництвом винограду посідає Одещина. У 2016 році в області виробили 231,2 тис. т винограду. Про це йдеться в матеріалі...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...