Середній розмір фінансової допомоги орнанічному виробництву в Європі становить 200—300 євро/1 га
Середній розмір фінансової допомоги органічному виробництву в Європі становить 200—300 євро/1 га

Європейські фермери мають змогу розвивати органічний напрямок, тому що держава надає їм значну фінансову підтримку. Про це у своєму блозі на AgroPolit.com повідомила президент Академії органічного садівництва «Ekogarden», власник органічного розсадника родини Лановенко Валентина Лановенко.

Нагадаємо, що розвиток органічного виробництва є пріоритетним у програмі "3+5" Міністерства аграрної політики та продовольства України, запропоновану Тарасом Кутовим. "Аграрний міністр Тарас Кутовий визначив у стратегії «3+5» АПК як один із пріоритетів розвитку саме органічну продукцію. Це добре", — говорить експерт, —"Органіка має розглядатися не лише з економічної точки зору, це й збереження екології та навколишнього середовища; створення нових робочих місць, адже органічне виробництво потребує більше ручної праці, ніж традиційне; здоров’я споживачів та нації в цілому. Тому абсолютно справедливо, що у стратегії АПК «3+5» органічний напрямок є пріоритетним, я це повністю підтримую.

Вона зазначила, що середній розмір такої допомоги в Європі — 200—300 євро/1 га. "Всі розуміють, що в перші роки органічного вирощування урожайність не така велика, як у традиційному землеробстві, та фермер протягом перехідного періоду ще не може реалізовувати свою продукцію як органічну. Якщо Україна запровадить фінансову підтримку для органічних виробників, це значно посприяє розвитку цього сектору, — підкреслила Лановенко.

За її словами, можна розглянути механізм звільнення від оподаткування у перші 3 роки перехідного періоду, або пільги в оподаткуванні таких господарств.

У Львівській області, наприклад, діє програма компенсації витрат на сертифікацію органічних виробників на рівні місцевого бюджету. Таку ж програму планують запровадити в Полтавській області. Іноді людям, які мають землю та бажання займатися цим напрямком, не вистачає знань, які культури краще вирощувати, як це робити, куди потім збувати продукцію. Організація навчально-практичних семінарів у різних регіонах могла б посприяти розвитку органічного вирощування в Україні", - повідомила експерт.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

31 липня 2016
Українська органіка буде користуватись попитом у Китаї
Українська органічна продукція користувалась би у Китаї значним попитом. Про це в ексклюзивному інтерв’ю для AgroPolit.com розповів народний...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...