Презентовано проект економічного розвитку України — «Форсайт»
Презентовано проект економічного розвитку України — «Форсайт»

Україні підготували прогноз соціально-економічного розвитку на найближче десятиліття під назвою "Форсайт". Його презентували в Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського». Про це повідомляє Latifundist.com.

Ініціаторами проекту виступили ректор НТУУ КПІ Михайло Згуровський і засновник фундації «Аграрна наддержава» Андрій Гордійчук.

«Форсайт» — це прогноз тих сценаріїв, за якими буде розвиватися наша країна в середньостроковій і довгостроковій перспективі. Мета, яку ми поставили перед собою — надати реальний план економічного, соціального та політичного розвитку країни, і зробити так, щоб кожен українець зміг з ним ознайомитися. Для цього найближчим часом запуститься портал, де можна буде подивитися основні економічні показники розвитку країни, а також — думки політиків на ті чи інші ситуації. Я думаю, це дозволить глибше розуміти тенденції, приймати правильні рішення, і впливати на розвиток України», — повідомляє він.

За словами ректора НТУУ КПІ та керівника проекту «Форсайт» Михайла Згуровського, в розробці цієї стратегії брали участь 50 експертів і 42 математика з України і світу.

Цей продукт результат спільної роботи представників бізнесу, вчених і громадянського суспільства. Важливим критерієм розробки була аполітичність експертів. Тому ми залучали до цього процесу не тільки українських, але також іноземних експертів ЄС і США, які вивчають Україну», сказав він.

За словами ректора, документ розроблений на основі оцінок економічних, соціальних і екологічних індикаторів. Відповідно, в реалізації проекту задіяні всі галузі, але особливий акцент на агросекторі.

Фокус обраний не випадково. Агросектор на сьогоднішній день найбільш перспективний і успішний, оскільки тримає левову частку зовнішніх валютних надходжень. Багато в чому це «якір» економіки. Не менш важливу роль зіграє військово-промисловий комплекс, адже необхідно враховувати нинішню ситуацію, а також інформаційно-комунікаційні технології, в які слід інвестувати більше. Традиційно братимуть участь енергетичний сектор, машинобудівна галузь і, безумовно, транзитний кластер і туризм», пояснює Згуровський.

Успішність цього проекту, на думку іноземних інвесторів, буде залежати від ступеня підтримки документа владою і бізнесом. Поки влада думає, агробізнес вже готовий підтримати практичну реалізацію документа.

Форсайт» це дорожня карта розвитку України, твереза оцінка сьогоднішніх викликів і майбутніх можливостей, як для влади, так і для бізнесу. Ми щодня працюємо над тим, щоб позитивний сценарій до 2020 і 2030 рр. спрацював, але зусиль тільки лише агросектора мало. Потрібна підтримка з боку всіх гілок влади. Час об'єднуватися», підсумував Андрій Гордійчук.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...