Систему оподаткування для тваринництва необхідно удосконалити
Систему оподаткування для тваринництва необхідно удосконалити

Скасування спецрежиму ПДВ для тваринників і подорожчання кормів для худоби створили серйозні проблеми розвитоку тваринництва в Україні. Про це повідомив економіст Олександр Охріменко.

«Спеціальний режим ПДВ для тваринництва довелося скасувати через вимоги ЄС. Однак тепер для нормальної роботи аграріїв потрібно вдосконалити систему оподаткування. Ще одна причина, через яку спостерігається зменшення поголів'я корів і свиней - подорожчання собівартості кормів», - сказав він.

За словами експерта, якщо в країні не стабілізується економічна ситуація, то ціни на м'ясо продовжать рости, а поголів'я птиці, корів і свиней буде і далі знижуватися.

Ціни виробники піднімають, але купівельна спроможність падає. Тому, щоб не працювати у збиток, їм доводиться скорочувати поголів'я птиці, корів і свиней», - підкреслив Охріменко.

Нагадаємо, фермери в країні тримають все менше худоби і птиці. Поголів'я великої рогатої худоби (ВРХ) в Україні станом на 1 листопада 2016 року склала 4,066 млн голів, що на 2,9% менше, ніж за аналогічний період 2015 року. В тому числі, поголів'я корів скоротилося на 3,8% - до 2,15 млн голів. Поголів'я свиней на 1 листопада зменшилася на 4,6% - до 7,338 млн голів, птиці - на 3,6%, до 221,334 млн голів. Кількість овець і кіз в країні станом на 1 листопада становила 1,523 млн голів, що на 3% менше, ніж за аналогічний період минулого року.

Golos.Ua

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...