Вчора, 08:35 Харчова безпека

В Україні запускають котельню, яка працюватиме на рештках від обробки гречки

На Житомирщині агрофірма перевела котельню підприємства на досить незвичний вид палива — рештки, що залишаються після обробки гречаної крупи. Про це повідомив голова Житомирської ОВА Віталій Бунечко.

Агрофірма реалізовує першу чергу амбітного інвестиційного проєкту вартістю близько 800 млн грн. Крім діючого виробництва з переробки сої, тут зводять нові потужності для обробки соняшнику, ріпаку та сої.

Агрофірма вже долучилася до державної програми відшкодування частини інвестицій в закупівлю виробничого обладнання, а наразі розробляє проєкт для участі в програмі будівництва газопоршневих станцій, яка реалізується за підтримки українського уряду.

Уряд запровадив інструменти фінансової підтримки реалізації проєктів розподіленої генерації: для підприємств малого та середнього бізнесу — розширення можливості програми «Доступні кредити 5-7-9 %» за напрямом будівництва і улаштування газотурбінних, газопоршневих та біогазових генераційних установок.

Адаптуючись до викликів сьогодення тут перевели котельню підприємства на досить незвичний для Житомирщини вид палива – рештки, що залишаються після обробки гречаної крупи», — зауважив Бунечко.

Як писав AgroPolit.com, Україна готується експортувати біометан. Також Україна хоче адаптувати агросектор до Європейського зеленого курсу у 2026 році.

в